Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
16

#2 2016
ORDET

Hur påverkar språket dig? Vem får, och vem tar ordet? Och blir vi kåta av snusksnack? Ottar om ordens betydelse för kroppen, sexualiteten och identiteten.

INNEHÅLL #2

LEDARE: En inbox full av dynga

Ottars chefredaktörer Carolina Hemlin och Sara Abdollahi om den hotade yttrandefriheten, det ökade hatet och hoten mot journalister och tidskrifters orimliga villkor.

JUST NU: Rasande uppgörelse med transfobin

Maria Ramnehill skriver fram translivets villkor i boken »Ett transfeministiskt manifest«.

SEXPOLISEN: Transfobi i public service

TEMA: ORDET

Hur påverkar språket dig? Hur mycket makt har orden? Vad kom först, ditt språk eller din värld? I ORDET får vi ta del av tankar om hur språket påverkar kroppen, identiteten och sexualiteten.

Det spelar roll om du inte har ord för att beskriva vem du är, det spelar roll om någon tvångskönar dig, det spelar roll om du inte kan benämna dina kroppsliga erfarenheter, det spelar roll om språket används som ett verktyg för att underminera ditt varande i den här världen.

Ord(h)ens makt

Nya ord och begrepp kring kropp och sexualitet kan motverka fördomar och upphäva myter. Karin Milles undersöker förändringspotentialen för hen, snippa och slidkrans.

KRÖNIKA: Ett dammigt arkiv märkt »eshgh« 

Rojin Pertow om hur språkförbristning kring sexualitet i ens modersmål leder till luckor i identiteten.

I can’t think straight

Hiphop-duon LASH möter Ottars Sara Abdollahi i deras gemensamma hemstad Borås. Anfa och Sabina Lashari har myntat slagordet »Hiphop has no gender«.

Förövarspråk

Språket är felkonstruerat och gör det alltför svårt att prata om sexuellt våld, skriver Agnes Vittstrand, och efterlyser nya – och fler – ord.

Sexlingo 

Är sexprat hett, eller avtändande? Ana Udovic frågade experterna om de fula orden som gör oss kåta. I Ottars enkät svarar tio personer på: Vad är snuskspråk för dig?

»Jag kan inte beskriva vem jag är«

Att inte kunna säga »jag är törstig« utan att köna sig själv gör vardagen till en tvångströja för transpersoner som Anja Koletnik.

Ordkamp i FN

Vi frågar Karin Nilsson, sakkunnig på RFSU, om den semantiska sexualpolitiska maktkampen vid globala förhandlingar i FN.

KRÖNIKA: Mannens starka tystnad 

Språk är makt heter, men tystnad? Erik Torstensson ser makt hos den »allvarliga tyste mannen« och får perspektiv på sin egen fåordighet.

Poeterna har ordet!

Ottar bad sex aktuella poeter att skriva poesi, en sida var. Läs nyskrivna dikter av Arazo Arif, Nikita Rissanen, Felicia Mulinari, Mattias Alkberg, Yolanda Bohm och Hanna Alvage.

Polari – det bortglömda bögspråket 

Tomas Hemstad ger oss historien om polari. Ett kodspråk bland sjömän, sexarbetare, tjuvar och bögar som i dag har dött ut.

Att erövra en kropp och ett språk

Linnéa Sjödin menar att patriarkatet bestämmer det nuvarande språkets kommunikation och betonar vikten av ett »kvinnligt kodat språk« som en förutsättning för kvinnors sexualitet.

»Ge aldrig upp, och dansa så ofta du kan!«

Exklusiv intervju med feministikonen Gloria Steinem, som pratar om sin illegala abort för 60 år sen, om systerskap, USA-valet, och om att aldrig sluta skriva.

Abortöknarna breder ut sig

USA. Hälften av Texas abortkliniker har stängt sedan 2013 och abortdebatten brinner inför presidentvalet i höst. Ottar reste till aborträttens smältdegel.

#Blacklivesmatter – en queer rörelse 

USA:s just nu hetaste aktiviströrelse är queerare än du tror. Hanna Sistek har träffat några av grundarna.

KRÖNIKA: We’re loud! We’re here! We’re black, we’re queer!« 

Juliet Atto från Black Coffee hbtq om hur den antirasistiska kampen och hbtq-rörelsen i Sverige behöver varandra.

Förföljd

Är hbtq-personer som flyr till Sverige i säkra på de asylboenden de placeras? Vittnesmål visar att trakasserierna fortgår även här. Vi möter Aleh, som flydde förtryck men kom till ett nytt.

KRÖNIKA: Blankpolerade dynghögar

Elle Boman om transfobin som kan gömma sig bakom både ett inkluderande och exkluderande språkbruk.

Reaktioner

Ottars förra nummer $€X – att köpa och sälja väckte mycket känslor och åsikter.

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Krönika

Mannens starka tystnad

Språk är makt, heter det, men tystnad? Erik Torstensson ser makt hos den »allvarliga tyste mannen« och får perspektiv på

Essä

Det bortglömda bögspråket

Det lånade friskt från andra utstötta gruppers slang och blev ett hemligt språk bland Londons bögar. Tomas Hemstad ger oss

Essä

Förövarspråk

Det finns varken vardagsspråk, slang eller precis terminologi om sexuellt våld. Ordlösheten håller oss kvar i ett oformulerat mörker, skriver

Krönika

Ett dammigt arkiv märkt »eshgh«

»Alla dessa ord och meningar som målar en lidelsefull bild av åtrå, längtan, vibrationer och hjärtslag«. Rojin Pertow om hål

Reportage

Ord(h)ens makt

Tänk hen, slidkrans, värdgraviditet och snippa. Ord har politisk sprängkraft. De är inte mirakelpiller men frön till förändring, skriver språkforskaren

Intervju

»I can’t think straight«

Ottar träffar hiphop-duon LASH och pratar om de kreativa rösterna i huvudet, att tvångskönas, och viljan att endast representera sig

Intervju HBTQI

Rasande uppgörelse med transfobi

»Det mesta som skildras om transpersoner sker med en blick utifrån«. I Ett transfeministiskt manifest vill Maria Ramnehill förstå sin

Ledare

En inbox full av dynga

Samtidigt som tryckfrihetsförordningen firar 250 år säger en av fyra journalister att de har undvikit vissa ämnen på grund av