Åsa Regnér

Jämställdhetsminister Åsa Regnér
Jämställdhetsminister Åsa Regnér

»Amnesty missar kärnan i sexköpslagen«

Amnesty International ska verka för en avkriminalisering av sexhandel. Enligt organisationen är det bästa sättet att tillvarata sexarbetares mänskliga rättigheter. Beslutet har väckt skarp kritik och Svenska Amnesty röstade emot förslaget. Ottar ringde upp jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Sedan 1999 är det straffbart att köpa sex i Sverige. Du sa inför den här omröstningen att den svenska regeringen tar Amnesty International på stort allvar – hur reagerar du på deras beslut?

– För det första vill jag säga att Amnesty international är ju en suverän organisation som tar sina egna beslut.  Det är också en organisation som vi tar på stort allvar och vars ställningstaganden får stor betydelse. Därför bekymrar det mig givetvis att de ser avkriminalisering som ett sätt att främja mänskliga rättigheter.

»Vi har följt diskussionerna inom Amnesty International noggrant men vi tycker att de missar det som är grunden i den svenska lagstiftningen - nämligen mäns makt.«

Finns det skäl att titta närmare på Amnesty Internationals resonemang kring sexhandel och mänskliga rättigheter för Sveriges del?

– Det här är ju en ständigt pågående diskussion. Vi i Sverige har sexköpslagen som sätter fokus på köparens handlande och beteende och det är speciellt med den svenska lagstiftningen. Den inskränker inte säljandet.

– Vi har följt diskussionerna inom Amnesty International noggrant men vi tycker att de missar det som är grunden i den svenska lagstiftningen - nämligen mäns makt. Det är viktigt att visa att kvinnor och flickor inte är till försäljning, eller för den delen män och pojkar.

– Det jag håller med om är att det finns kriminalisering gentemot säljaren som ofta är skadlig.

Sverige har agerat för att sprida den svenska sexköpslagen, inte minst inom EU – vad tror du att det här beslutet kommer ha för effekt på de ansträngningarna?

– Amnesty är ju en organisation som har stort inflytande och det är ju oftast väldigt bra. Folk lyssnar på Amnesty. 

Betyder det att det kommer ha någon effekt?

– Det kan jag inte svara på.

Svenska Amnesty vill att regeringen utreder konsekvenserna av sexköpslagen ur ett människorättsperspektiv – kommer ni göra det?

– Jag tycker att vi har gjort det, i en omfattande utredning från 2010 där man kom fram till att gatuprostitutionen har minskat och att värderingarna i den här frågan har ändrats. 

 

Anna Dahlqvist

 

Kommentarer

Det känns tyvärr inte som att Åsa läst vad Amnesty International kommit fram till. Jag citerar:

6. States have an obligation to ensure that sex workers are protected from exploitation and can use criminal law to address acts of exploitation.
7. Any act related to the sexual exploitation of a child must be criminalized. Recognizing that a child involved in a commercial sex act is a victim of sexual exploitation, entitled to support, reparations, and remedies, in line with international human rights law, and that states must take all appropriate measures to prevent sexual exploitation and abuse of children.

Uttalandet i sin helhet finns att läsa här:

https://www.amnesty.org/policy-on-state-obligations-to-respect-protect-a...

Så både nu har både RFSU och Amnesty har fel?!
Personligen litar jag mindre på en politiker.

Sexköpslag får underkänt
Artikel Publicerad i DN 2015-02-02
En ny rapport underkänner den svenska sexköpslagen. RFSU som beställt studien anser att lagens positiva effekter är kraftigt överdrivna. ”Lagen har i stället lett till ökade osäkerhet för de prostituerade”, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU.

Sedan den svenska sexköpslagen trädde i kraft 1999 har den varit före­mål för het och återkommande debatt. Lagen innebär i korthet att det är lagligt att sälja sex men förbjudet att köpa. Lysande, tycker många debattörer och pekar på siffror som visar att andelen sexköpare minskat sedan lagen trädde i kraft.

Men enligt en ny rapport från Malmö högskola är lagens positiva effekter mycket osäkra. Lagen kan i stället ha medfört en hel del negativa konsekvenser för de som säljer sex.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sexkopslag-far-underkant/

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!