kosovo-app.jpg

Ny app ska leda till fler anmåälningar av sexuella trakasserier i Kosovo. Bild: Pixabay

App sätter sexuella trakasserier på kartan i Kosovo

Med hjälp av en ny mobilapp ska feminister i Kosovo sätta sexuella trakasserier på kartan. Förhoppningen är att appen ska bidra till att fler trakasserier anmäls, och myten om att kvinnor skulle »gilla« att bli sexuellt trakasserade försvinner.

Fakta trakasserier i Kosovo

+ 64 procent av kvinnorna och 32,4 procent av männen har blivit utsatta för sexuella trakasserier någon gång i sitt liv.

+ 35,4 procent av männen tycker att det är okej att sexuellt ofreda någon som är »attraktiv«.

+ 74 procent av de tillfrågade tycker att ofredande händer på grund av hur någon är klädd eller att den beter sig provocerande.

+ Appen Ec Shlirë finns på albanska, serbiska och engelska.

Källa: Rapporten »Sexual harassment in Kosovo«

+ Läs mer på http://ecshlire.com

Ett samarbete mellan organisationerna Kosovo Women’s Network, Girls Coding Kosova och Open Data Kosovo har skapat den nya mobilappen »Ec Shlirë« (betyder ungefär »gå fritt«) som lanserades i slutet av februari. Appen utvecklades under nio helger av ett trettiotal ungdomar som samtidigt lärde sig mer om programmering.

Dhurata Kamberi är 21 år gammal och medutvecklare till appen.

Dhurata Kamberi är 21 år gammal och studerar datavetenskap på Pristinas universitet. När hon hörde om möjligheten att vara med och utveckla appen var hon snabb att skicka in en ansökan.

– Jag ville göra något bra för mitt samhälle. Sexuella trakasserier äger rum varje dag, jag har varit med om det många gånger, säger hon.

»Undersökningen visar att det är vanligt att tro att alla kvinnor »gillar« att bli sexuellt trakasserade, både bland kvinnor och män.«

Samtidigt med appen lanserades också rapporten »Sexual harassment in Kosovo«, den första studien på ämnet i landet. Den är baserad på uppgifter från mer än 1 300 personer och drygt 200 intervjuer med olika aktörer, bland dem polis och åklagare.

Rapporten visar att sexuella trakasserier både är vanligt förekommande och att väldigt få anmäler till polisen. Bara fyra procent säger att de anmält själva eller känner någon som gjort det. Dessutom skildras en kultur av att skylla på offret, där 74 procent menar att kvinnor »ber om att bli uppmärksammade« genom sitt sätt att klä sig eller uppträda. Undersökningen visar att det är vanligt att tro att alla kvinnor »gillar« att bli sexuellt trakasserade, både bland kvinnor och män.

»Appen innehåller en alarmknapp direkt till polisen samt möjligheten att spela in det som händer.«

Idén bakom appen, som är inspirerad av den amerikanska gräsrotsrörelsen Hollaback, är framförallt att samla in rapporter om sexuella trakasserier. När en lämnar en rapport i appen kan en ange vilken typ av ofredande det handlade om, var det hände, och vem som gjorde det. Alla rapporter samlas i en databas, och visas på en interaktiv karta.

Rapporterna delas också med polisen, och kan till exempel hjälpa dem att prioritera vilka områden de patrullerar i. Appen innehåller också en alarmknapp som går direkt till polisen samt möjlighet att spela in det som händer. 

Gruppen av programmerare som har gjort appen.

 

Sedan Ec Shlirê lanserades har Dhurata Kamberi skickat in tre rapporter om ofredande. En sexistisk kommentar på nätet och två händelser på stan.

– Det var okända män som ropade typ »Hej, snygging« till mig. Jag känner mig inte bekväm med att främlingar tilltalar mig på det sättet, säger Dhurata Kamberi till Ottar.

»Under åtta timmar blev hon trakasserad mer än 50 gånger.«

En annan person som varit med och dokumenterat trakasserier på stan är studenten Rita Parashumti som blev filmad när hon gick på staden Pristinas gator i samband med kampanjen »Ta natten tillbaka« 2014. Under åtta timmar blev hon trakasserad mer än 50 gånger. Inspirationen kom från den liknande YouTube-videon »10 hours of Walking in NYC as a Woman« som tydligt illustrerar hur vanliga sexuella trakasserier är. 

Dhurata Kamberi ser främst appen som en möjlighet att öka antalet anmälningar. 

– De där fyra procenten som har anmält, det avspeglar ju inte alls verkligheten! Varenda tjej jag känner har blivit utsatt, säger hon.

Christina Wassholm

Frilansjournalist

 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!

Ottar i Qiozk