Argentina kan få ny abortlag

Argentina har tagit ett steg närmare avkriminalisering av abort, rapporterar bland annat tidningarna Pagina 12 och Clarín. Det var kongressens ena kammare som på tisdagen lokal tid godkände ett lagförslag om att låta kvinnor avbryta en oönskad graviditet fram till tolfte veckan. Förslaget går nu vidare till hälsoutskottet.

Abort är i dag förbjudet med undantag för när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest samt vid fara för kvinnans liv och hälsa; ändå genomförs varje år omkring 500 000 aborter i landet.

- Aborten är olaglig för alla, men medan de som har pengar kan vända sig till en privat klinik finns en stor grupp som inte har sådana ekonomiska möjligheter och som tvingas genomföra ingreppet under hälsovådliga förhållanden, säger Cecilia Merchán, ledamoten bakom lagförslaget, till tidningen Clarín.

Människorättsorganisationen Amnesty International säger sig välkomna utvecklingen och betonar att reproduktiv hälsa innebär att människor tillåts ha ett säkert sexualliv och har möjligheten att själv avgöra om de vill ha barn och hur många. 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!