JosefinOlevik.jpg

Josefin Olevik har skrivit Den befriade familjen. Bild: Sofia Runarsdotter.
Josefin Olevik har skrivit Den befriade familjen. Bild: Sofia Runarsdotter.

Frivillig ensamstående förälder

I april i år får ensamstående i Sverige laglig rätt till assisterad befruktning. Journalisten och författaren Josefin Olevik diskuterar i boken Den befriade familjen, utifrån egna erfarenheter, hur det är att få barn genom assisterad befruktning som ensamstående. Hon tar även upp omgivningens reaktioner och de kritiska röster som menar att barn har rätt till två föräldrar.

Kommer samhällets syn att förändras och bli mer accepterande med den nya lagen?

— Det kommer att dröja ett tag, lagen är bara ett steg på vägen. Det har hänt mycket de senaste åren och många känner till den här typen av familjer. Ju fler som skaffar barn på egen hand via assisterad befruktning desto fler kommer att synas. Lagen gör att det blir ett annat inkluderande och den ger kvinnor rättigheter de saknat.

Boken vrider och vänder på familjebegreppet. Kristdemokraterna har varit särskilt kritiska till den nya lagen. Josefin Olevik tror att det kan bero på att de ser kärnfamiljen som en viktig byggsten i samhället som skapar stabilitet. Om den ruckas kan annat följa med och skapa »allmän dekadens«.

»Man kan tolka det som en extrem feministisk handling att få barn på egen hand.«

Är kritikerna rädda för att kvinnor blir för självständiga nu?

— Man kan tolka det som en extrem feministisk handling att få barn på egen hand men jag är inte säker på att det används på det sättet. RFSU berättar att de får reaktioner från arga frustrerade män som frågar sig om de inte är värda något nu när kvinnor skaffar barn på egen hand. Men många kvinnor jag har talat med säger snarare att de letat efter rätt partner, men när de inte lyckas hitta någon har assisterad befruktning blivit ett alternativ.

Kan du förstå att det tog så lång tid med den här lagen?

— Jag kan sympatisera med den svenska staten som säger att de utgår från barnets perspektiv, vilket i och för sig är luddigt, men deras ambition har varit att ta tid till att utvärdera hur det går för barnen och vad de tänker och känner.

»Eftersom jag har haft relationer och varit kär har det inte varit aktuellt tidigare. Men när jag väl bestämde mig gick det fort.«

Varför valde du att få barn via assisterad befruktning?

— Tanken har funnits i mitt bakhuvud länge men eftersom jag har haft relationer och varit kär har det inte varit aktuellt tidigare. Men när jag väl bestämde mig gick det fort. Jag tog fram det jag hade bearbetat länge, plockade upp de sista tankarna kring det och bara körde.

 

Soledad Cartagena är frilansskribent.

 

Den befriade familjen kommer ut på Weyler förlag i mars.

 

Kommentarer

Svarar boken på de jobbiga frågorna om varför svenska skattebetalare ska betala för infertilitet av icke-medicinska skäl? Som man börjar jag nämligen fundera på om jag kan få min relationsstatus klassad som ett sjukdomstillstånd på samma sätt som kvinnor nu har rätt att få sin relationsstatus betraktad som ett sjukdomstillstånd.

Jag tycker egentligen att alla barn borde få växa upp i en normal familj, d.v.s. med sin riktiga mamma, sin riktiga pappa och minst ett helsyskon (helst flera och av båda könen). Det är den absolut bästa grunden för en sund uppväxt och utveckling. Sedan kan det förstås alltid finnas undantag i det enskilda fallet - även biologiska föräldrar kan vara olämplig att ta hand om sitt barn i vardagen av olika skäl, t.ex. missbruk, begåvningshandikapp eller svår fysisk eller psykisk sjukdom. Och då ska förstås soc gå in, och hitta stabila fosterföräldrar - men med bibehållna band till de riktiga föräldrarna i den grad det är möjligt beroende på deras specifika problematik. Men att som vi gör nu SKAPA barn som från början inte får en chans att leva med sina riktiga föräldrar och syskon, bara för att tillgodose vuxnas väldigt själviska och speciella önskningar - det tycker jag är förfärligt. Jag känner inte igen Sverige längre - allt har gått på tok!

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!