Huvudbild.jpg

Protestbild mot kardinalens moralistiska och sexistiska uttalande. Bild: Picturequotes

Kroatiska feminister vs katolsk kardinal: 1-0

Feministisk humorprotest mot katolsk kardinal som i sin predikan kallade kvinnor för h*ror i Kroatien.

Tisdagen den 10 maj höll katolska kyrkans kardinal Vinko Puljic en mässa i den kroatiska kuststaden Zadar. På mässan pratade han om familjen, och om relationen mellan män och kvinnor. Kardinalen sa:

»Kvinnor bör inte ägna sig åt fysisk njutning före äktenskapet, vilket har blivit allt vanligare på sistone som ett sätt att prova ut vilken make som kan bli bra. Akta er så ni inte blir h*ror.«

Ordet kardinalen använde var “štraca” (uttalas shtratsa), ett lokalt uttryck som används i den södra delen av landet, Dalmatien, om kvinnor som anses vara »förbrukade«, eller promiskuösa.

»Aktivister klistrade upp bilder av en vagina som visar fingret på dörren till kardinalens residens.«

Kroatiska feminister, som har viss vana av att katolska kyrkan vill bestämma över dem och deras kroppar, var inte sena med att reagera.

Genast skapades Facebooksidan »Straca«, hashtaggen #jesuisstraca och en lång rad feminister lade stolt till ordet »straca« på sina profilbilder. (se bilder nedan)

Bosniska aktivister klistrade upp bilder av en vagina som visar fingret på dörren till kardinalens residens i Sarajevo. Och många skrev om hur mycket bättre protest-sex de kommer att ha nu, när det är förbjudet.

Christina Wassholm

 

Källa znajznanje.org och Hana Grgic

Bild: Stracas Facebooksida

Källa Pictureqoutes

Kommentarer

Correction - the feminists in question who put up the posters were Bosnians (the Cardinal is the Archbishop of the Catholic Church in Bosnia and Herzegovina and the photo is of his residence in Sarajevo, Bosnian capital)

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!

Ottar i Qiozk