corazza conchita.jpg

Anna Maria Corazza Bildt och Conchita Wurst i EU-parlamentet oktober 2014

Nya EU-kommissionen prioriterar ned sexualpolitiken

En ny kommission gör sig redo att ta över i EU. Sexuella och reproduktiva rättigheter har drivits främst av vänstern, för att hbtq-frågor och mänskliga rättigheter ska kunna kliva framåt kommande år måste högerpolitiker ta tydligare ställning. Ottar träffar Neil Datta och Anna Maria Corazza Bildt.

EU har just fått en ny kommission. Den har fått stark kritik från Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att inte vara jämställd och för att svika miljöpolitiken. Malin Björk (V) kallar den för »skräckkabinett«.

Under oktober har de nya kommissionärerna grillats av ledamöterna i parlamentet under tre timmar långa »förhör«. Utfrågningarna är till för att testa kommissionärernas allmänna duglighet, lojalitet och engagemang för Europa.

Som bekant gick högerextrema och populistiska partier fram i vårens EU-val och tog en dryg fjärdedel av mandaten. Men det var den konservativa EPP-gruppen (där Moderaterna och Kristdemokraterna sitter) och socialdemokratiska gruppen (där även Feministiskt initiativ ingår) som gick segrande ur valet, och de började samarbeta över gruppgränserna i en stor koalition med stöd av liberaler för att isolera missnöjespartierna. 

Jean Claude Juncker blir vald till ordförande för parlamentet. Bild. Europaparlamentet.
 
Kommissionens nyvalda ordförande, kristdemokraten Jean Claude junker, har sagt att han inte vill lagstifta om mäns våld mot kvinnor, inte se en ny jämställdhetsstrategi och är konservativ när det gäller abort och familjepolitiska frågor. Den har kallats antifeministisk. Kommer detta innebära en backlash när det gäller SRHR?
Neil Datta är sekreterare på European Parliamentary Forum for Population and Development, EPF, en plattform för parlamentariker som verkar för sexuell och reproduktiv hälsa i EU. Han tror att det fortfarande kommer vara möjligt att driva igenom nya rättigheter, men det krävs att politikerna på högerkanten bjuder till.

– Sexuella och reproduktiva rättigheter får inte bli till en »vänsterfråga«, säger han och förklarar att precis som under den tidigare mandatperioden saknar socialdemokraterna, liberalerna, gröna och vänstern egen majoritet.

Problemet är att högerpolitiker är så splittrade när det gäller värdefrågor som hbtq-, abort- och familjepolitik.

– Vår genomgång visar att ungefär 80 (av totalt 751) ledamöter står nära radikala anti-abortrörelser. Under valkampanjen i våras förband de sig att stå upp för den så kallade »traditionella familjen« med allt det innebär. Av dessa sitter nästan hälften i gruppen EPP.

»Sexuella och reproduktiva rättigheter får inte bli till en vänsterfråga« Neil Datta, EPF

Till de ärkekonservativa hör bland annat den tidigare kommissionären Antonio Tajani, men även tio medlemmar av det franska högerpartiet UMP. Ytterligare tjugo är med i ECR, den tredje största gruppen som anförs av konservativa brittiska Tories. Här är den liberalkonservativa Syed Kamall gruppordförande.

– Men det var under toryregeringen som samkönade äktenskap infördes i Storbritannien, säger Datta och hoppas att Tories ska hålla fast vid en progressiv inställning under omröstningarna i Strasbourg.

Neil Datta beklagar att ECR-gruppen gav viktiga platser i utvecklingsutskottet och jämställdhetsutskottet till hängivna abortmotståndare, som brittiska Nirj Deva och slovakiska Jana Žitňanská. Därför är det viktigt att högerpolitiker som stödjer jämställdhet, kvinnors rättigheter och hbtq-personers rättigheter tar ännu tydligare ställning, och inte följer grupplinjen, menar han.

– De svenska moderaterna skulle kunna vara lika aktiva som sin finska kollega Sirpa Pietikäinen har varit, säger Neil Datta.

Anna Maria Corazza Bildt är moderaternas representant i parlamentets jämställdhetsutskott. Hon är mest känd för sitt jobb mot matfusket under tiden som EU-parlamentariker. Särskilt brinner hon för flickors rättigheter och var precis med och bildade en partiöverskridande parlamentsgrupp för »barnens rätt«.

»De svenska moderaterna skulle kunna vara lika aktiva som sin finska kollega Sirpa Pietikäinen har varit«

Vid utfrågningarna innan valet av nya kommissionärer använde Anna Maria Corazza Bildt sina frågor till att uppmärksamma initiativ mot kvinnovåld – »det är tusen gånger viktigare än bolagsstyrelser« – och det tidigare nämnda frusna antidiskrimineringsdirektivet, som hon har hand om å EPP-gruppens vägnar. Corazza Bildt medger att det är hbtq-personers rättigheter som skapar de stora motsättningarna kring antidiskrimineringsdirektivet.

Hon säger sig inte vara medveten om att hennes kollegor i EPP-gruppen skulle ha lierat sig med ultrakonservativa rörelser under valkampanjen i våras, och vill inte kommentera det.

– Jag är övertygad om att vi hittar stöd i EPP-gruppen till bra lagförslag. Parlamentet ska vara i framkant och stå upp för mångfald, säger Anna Maria Corazza Bildt och berättar lyriskt om sitt möte med Eurovisionsschlagervinnaren Conchita Wurst som besökte parlamentet dagen innan Ottars intervju. Corazza Bildt beskriver Wurst som ödmjuk och modig och upprepar artistens uppmaning till Europas makthavare: »Ni behöver inte älska mig, men ni måste respektera mig«.

 

Aleksandra Eriksson

Frilansjournalist

 

 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!