Abortpiller Bild: womenonweb.org

Abortpiller Bild: womenonweb.org
Abortpiller Bild: womenonweb.org

Online-aborter säkra – men instruktioner saknas

Forskare i USA har testat abortpiller online. Studien visar att abortpillren är effektiva, men att tillräckliga instruktioner för hur aborten ska genomföras saknas.

I en ny studie från USA har forskare testat abortpiller från 20 olika hemsidor, som går att beställa på nätet utan recept, skriver tidningen Rewire. Kliniska tester av de aktiva substanserna i abortpiller mifepristone och misoprostol – visade att pillren var av god kvalite.

Däremot saknades tillräckliga instruktioner kring hur aborten ska genomföras i hemmet, och abortpiller online är kostsamma – vissa uppemot 3 000 kronor med frakt.

Tidningen Rewire skriver att studien ändå bör ses som positiv då tidigare forskning visat på att många som söker en abort i USA, men även andra delar av världen, drar sig för att besöka abortkliniker till följd av ålder, ekonomi, långa resor, lagens restriktioner, skam eller avsaknad av papper från att vistas i ett land.

»Att vår studie inte visar på att produkterna skulle vara farliga eller ineffektiva är därför lugnande för många.«

– Vi vet att tillgängligheten till abort är svår för många kvinnor i USA, och att en del istället väljer att köpa abortpiller online. Att vår studie inte visar på att produkterna skulle vara farliga eller ineffektiva är därför lugnande för många, skriver Dr. Elizabeth Raymond, medarbetare vid Gynuity Health Projects, i ett pressmeddelande om studien.

 

Isabel Lind

 

Läs om testet här i Rewire

 

 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!