12-femfor.JPG

Olga Persson, SKR, Ulrika Westerlund, RFSL och Sakine Madon, skribent

BDSM vattendelare i fråga om samtycke

Ska en kropp kunna köpas för sex, misshandlas, eller bära barn åt andra – bara det går att bevisa att de inblandade personerna samtyckt?

Det finns få lika starka vattendelare inom den feministiska rörelsen som bdsm (bondage, disciplin, dominans och underkastelse) surrogatmödraskap och sexköpslagen. Under den gångna helgens feministiska forum i Stockholm blev skiljelinjerna tydliga mellan SKR:s förbundsordförande Olga Persson, debattören Sakine Madon och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett samtal som diskuterade var gränsen går för den fria viljan.

Inte helt oväntat gick åsikterna isär, framför allt när det gäller bdsm. ”Malmömålet” kom på tal mer än en gång, där en 33-årig man som slagit en naken 16-årig flicka med rotting och linjal, samt satt krokodilklämmor i hennes bröst under en helg friades. Eftersom hon skrivit till honom på internet att hon gillade bdsm, samt att de hörts inför träffen och bestämt upplägget bedömde domstolen att hon samtyckt till våldet.

Sakine Madon välkomnar den friande domen och anser att det är bisarrt att staten ska ha pekpinnar när det gäller sådant som vuxna kommer överens om i sovrummet.

– Det påminner om hbt-frågornas mörka historia och grundar sig i hur olika syn vi har på män och kvinnors sexualitet. Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Ulrika Westerlund:

– Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell preferens. Vi tycker inte att vissa sorters sex ska ha andra åldersgränser än de som lagen redan anger.

Olga Persson från SKR höll inte med. När Malmödomen kom hösten 2011 skrev hon en debattartikel som kritiserade den och tryckte på att barn ska skyddas mot sexuell exploatering och övergrepp.

– Det är tröttsamt att alltid kallas moralistkärring i de här sammanhangen. Faktum är att det finns problem när misshandel hamnar i domstol och försvaret kommer med argumentet ”du gillar ju våldsamt sex”. Debatten kring detta har blivit grovhuggen, frågan berör oss faktiskt inte så länge händelserna inte hamnar i rättssalen.

Det enda alla var positiva till att det behövs en statlig utredning om surrogatmödraskap.

Kommentarer

"– Det påminner om hbt-frågornas mörka historia och grundar sig i hur olika syn vi har på män och kvinnors sexualitet. Att tjejer inte förväntas vilja bli påsatta. Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?"

Ett större problem är att inte kvinnor i allmänhet anses vara mogna nog för sex- Ta t.ex. det nya "våldtäktsbegreppet" som lanseras, att ett sex där kvinnan inte sagt "ja" anses som sex. Eller att man fastän man inte säger nej kan våldtas. Det är som att säga att tjejer inte är myndiga nog för ordet nej.

Jag har svårt att se hur ett förbud mot att köpa sex gynnar den som säljer sex (som ju borde vara den enda som är tänkt att skyddas av en sådan lagstiftning). Det är tydligt att sexhandeln har flyttat långt bortom all insyn, att vilkoren i högre utsträckning dikteras av sexköparen. Artikeln verkar tyvärr inte redogöra för debattörernas inställning i frågan.

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!