Hårda kvinnor och våta män?

När man pratar om manliga och kvinnliga kroppars upphetsning talar man oftast om att män blir hårda och kvinnor blir våta. Ottars bloggare Tanja Suhinina nyanserar bilden i ett inlägg om kåthet - och letar nya ord.

Erektionen blir det fysiska tecknet som bäst representerar manlig upphetsning, och kvinnans motsvarighet blir lubrikationen. Åtminstone om man kollar på hur folk pratar om det. Har man gjort sin hemläxa vet man nog att kvinnor också har svällkroppar och ökad blodtillförsel till könet vid upphetsning, men det ses ofta som en kul parentes. I praktiken är det rätt sällan svullnaden talas om. 

Jag har många gånger hört kvinnor säga att det är skönt att inte vara man, för som kvinna slipper man pressen att få stånd - det är bara att ta glidmedel så är man redo. När jag jobbade med att sälja telefonsex var det många som ville prata om hur våt jag var, men sällan någon som antydde på att de tände på att mina (slätrakade, givetvis) blygdläppar var svullna.

Men blodtillströmningen är mer än bara kuriosa. Det påverkar sexet på högst påtagliga sätt, för både fittbäraren och lekkamraten. Man förstår kanske lättast hur om man tänker att fittan är en hoppborg med en tunnel. Om hoppborgen är tömd på luft blir det svårt att hitta ingången till tunneln, och har man väl hittat dit är det en pärs att krypa genom för man trasslar in sig i vecken. Även om man täcker hela ytan i slem blir det inte helt enkelt. Börjar man blåsa upp den rätas skrynklorna ut, det blir lättare att komma in och glida genom tunneln. Och så blir det betydligt mer lockande att hoppa i hoppborgen!

Från hoppborgens perspektiv är det också trevligare om någon hoppar i den när den är uppblåst.

​Från hoppborgens perspektiv är det också trevligare om någon hoppar i den när den är uppblåst. Risken att man skadar sig av dunkandet eller skavandet är ju betydligt lägre för det första. För det andra - om någon hoppar i en uppblåst hoppborg så skakar ju hela borgen. Det funkar lite så med en fitta också - stimulans på ett ställe ger ringar på vatten i hela området (en del tror att orgasmen vid vaginala samlag kommer från att klitoris stimuleras indirekt).

Ja, och så vet ju de flesta att män generellt får betydligt mer sexuell stimulans när en styv penis smeks, än när man smeker en slak penis. Det senare kan till med kännas obehagligt. Samma gäller kvinnor, om än inte alltid lika tydligt. Att bli slickad kan (när blodet har runnit åt rätt håll) vara himmelriket, men vill svullnaden inte infinna sig känns det kanske mer som att nån slickar, och inte alls roligare än så. 

Så det här med blodtillströmning är viktigt - det minskar skaderisken och ökar det sköna. Jag har länge tänkt att jag saknar ett bra ord för det här. Känns ju konstigt att säga att killar blir hårda och tjejer svullna, ”svullen” känns inte som ett bra ord. Erektion och andra medicinska ord låter inte så sexiga. Har ni något bra ord ni brukar använda? Jag tycker vi hittar på nåt, och sen kör!

Text: Tanja Suhinina

Kommentarer

Stånd har väl dugit i alla tider? Har en vän som ofta pratar om att "få upp den" och tycker det är sympatiskt.

Ha ha, vilken bra liknelse med hoppborgen! :-) Har dock inte heller något bättre ord än "svullen". Hoppas att någon annan kommer på något!

//My

Jag brukar säga fittstånd, enda ordet jag hittills stött på. Kanske tråkigt att återigen låna från den manliga fysiken men samtidigt fattar en ganska tydligt vad det handlar om kan jag tycka!

"När jag jobbade med att sälja telefonsex var det många som ville prata om hur våt jag var, men sällan någon som antydde på att de tände på att mina (slätrakade, givetvis) blygdläppar var svullna."

Jag tycker att "svullna" blygdläppar är ett attraktivt uttryck för kvinnlig upphetsning. Bättre än "våt" faktiskt. Tack för uttrycket :-)

"Stor" tycker jag funkar ganska bra. Annars brukar jag säga "myntrulle" för de invigda, då det känns som att en har två myntrullar i trosan vid stor upphetsning.

Vad roligt med kommentarer! Jag säger nog "stånd"/"få upp den" själv, men tycker det är sådär. Myntrulle var jätteroligt ju, fast kanske inte så brett användbart... =)

Jag tycker det är roligt att tänka på att många män också blir våta (= dropparna av egenproducerat glid som börjar rinna när upphetsningen kommer).

Haha, hoppborgsliknelsen var bra. Jag säger stånd.

Så jävla sant. Slick utan riktigt kåthet känns ingenting på mig.

Fittstånd och erektion tycker jag är dåliga ord för tjejer. För killar handlar de ju strängt taget inte om att kuken styvnar, utan om vinkeln. Sedan tycker jag att svullen ger bra associationer, för bägge könen.

Det här måste vara den mest onödiga diskussion jag hört. Varför skulle inte våthet duga för kvinnor och stånd för män?

Låter som ett sånt där freudianskt fallos-komplex. Jag trodde det var påhitt, men den här artikelns existens får mig att undra.

Sidor

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!