carl-trans.png

Medicinsk expertis, politiker och aktivister samlades i helgen på transhälsokonferens i Gent. Bild: © Lawrence Schoonbroodt
Medicinsk expertis, politiker och aktivister samlades i helgen på transhälsokonferens i Gent. Bild: © Lawrence Schoonbroodt

Hopp om slopade steriliseringskrav på europakonferens om transhälsa

Kampen mot tvångssteriliseringar är en av de mest akuta frågorna för den internationella transrörelsen. En fällande dom mot Turkiet i Europadomstolen ger nytt hopp och på helgens europeiska konferens om transhälsa framkom att flera länder är på väg att slopa steriliseringskravet.

Europadomstolen slog i förra veckan fast att steriliseringskrav för tillgång till könskorrigerande vård är ett brott mot mänskliga rättigheter, i ett turkiskt fall som kom till domstolen 2008. Sverige tog bort steriliseringskravet 2013, men i många europeiska länder kvarstår steriliseringskrav för rätt till juridiskt könsbyte eller tillgång till könskorrigerande vård. Frågan var med andra ord högaktuell när den nybildade organisationen European Professional Association for Transgender Health höll sin första konferens om transhälsa i helgen.

Konferensen ägde rum i belgiska Gent och besöktes främst av vårdpersonal och medicinsk expertis, men även av politiker, aktivister och transorganisationer, som i tre dagar diskuterade framtida utmaningar och möjligheter rörande transpersoners hälsa. Det har hänt mycket på området sedan millennieskiftet och flera stora förändringar står för dörren.

»Förra veckans dom blir troligtvis prejudicerande och två länder gav under konferensen utfästelser om att deras steriliseringskrav ska avskaffas inom kort«

Belgiens jämställdhetsminister Elke Sleurs
Belgiens jämställdhetsminister Elke Sleurs

Kampen för avskaffande av tvångssteriliseringar har under flera år varit, och förblir i många länder, en av de mest akuta frågorna för transcommunityt. Förra veckans dom blir troligtvis prejudicerande och två länder gav under konferensen utfästelser om att deras steriliseringskrav ska avskaffas inom kort: Belgiens jämställdhets- och fattigdomsminister Elke Sleurs lovade till exempel att göra något åt det innan årsskiftet. I Norge har frågan inte reglerats i lag, men steriliseringskravet har varit praxis. I april kommer utredningen av transpersoners vård och rättigheter att presenteras, men utredaren Arild Johan Myrberg vet redan vart det pekar.

- Jag skulle bli mycket förvånad om inte tvångssteriliseringarna tas bort inom kort. Dessutom kommer det troligtvis också riktlinjer för vården av barn och unga.

 

Just unga transpersoners hälsa var en central fråga under konferensen. I frågan om könskorrigerande behandling är åldersgränserna omdiskuterade. I Sverige föreslår en ny utredning att åldersgränsen sänks från 18 till 15 år och till 12 år med målsmans tillåtelse.

Den tyska barnendokrinologen Achim Wüsthof, argumenterade för att unga transpersoner bör få tillgång till hormonbehandling när de är fysiskt och psykiskt mogna för det.

– Rätt väg framåt är att ge stopphormoner när ungdomen behöver det, inte utifrån någon generell åldersgräns.

Wüsthof konstaterade att det innebär ett stort lidande och socialt stigma att inte få påbörja puberteten i enlighet med sin könsidentitet.

– Cispojkar med uppskjuten pubertet kan få testosteronbehandling redan vid 14 års ålder, varför ska inte transkillar kunna få det då?

»Rätt väg framåt är att ge stopphormoner när ungdomen behöver det, inte utifrån någon generell åldersgräns.«

Ytterligare en omdiskuterad framtidsfråga är sjukdomsförklarandet av transpersoner. I en diskussion om diagnos av transbarn i ICD 11, den kommande upplagan av de internationella diagnoskoderna, visade sig dock läkarkåren vara splittrad. Sam Winter, professor i psykologi vid Hongkongs universitet, är en av dom som inte vill ha någon diagnos.

– Ett av argumenten för att behålla diagnosen är att den låter oss göra research. Men alla vet att när homosexualitet ströks från listan över psykiska sjukdomar så ökade snarare studierna på området, men typen av studier som gjordes förändrades.

Bild: © Lawrence Schoonbroodt
Bild: © Lawrence Schoonbroodt

Dominansen av medicinsk personal på en konferens om transpersoners hälsa visar också på behovet av att transpersoner själva får mer att säga till om. Mauro Cabral från Argentina är vice ordförande för transorganisationen GATE och varnade efter konferensen för riskerna med att patologisera barn som bryter mot tvåkönsnormen och uppmanade hbtq-rörelsen att agera tydligare.

– Könsvariationer är ett faktum, inte en sjukdom, men samhället har inget utrymme för det. En diagnos drabbar inte bara transbarn, utan alla barn som på något sätt bryter mot samhällets könsnormer. 

 

Carl Åkerlund är redaktör för Transformering.se som är RFSL Ungdoms sajt om rättigheter, nära relationer och sexuell hälsa för unga transpersoner.

 

Mer på Ottar.se om transfrågor

http://www.ottar.se/artiklar/hungern-efter-villkorsl-s-k-rlek

http://www.ottar.se/artiklar/mot-n-sta-strid

Kommentarer

Heh

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!