lasarettet_ljungby.jpg

Det blir inte några samvetsklausuler på lasarettet i Ljungby. Foto: Clara Enqvist, Landstinget Kronoberg.
Det blir inte några samvetsklausuler på lasarettet i Ljungby. Foto: Clara Enqvist, Landstinget Kronoberg.

Idag sa Kronoberg nej till samvetsklausulen

I dag röstade landstingsfullmäktige i Kronoberg ned förslaget om en samvetsklausul för vårdpersonal med en mycket stark majoritet. Det var Kristdemokraterna i Kronoberg som ville att det skulle bli möjligt att vägra ge vård som strider mot det egna samvetet, som till exempel abort.

Inledningsvis fick de stöd från både Centern och Moderaterna medan Folkpartiet la ned sin röst. Men i takt med en växande kritik, bland annat från partifränder men också från statsministern och folkhälsoministern, svängde både C och M. FP bestämde sig för att säga nej.

Centerpartiets landstingsråd Sven Sunesson förklarade i TV4 kovändningen med att de inte hade bedömt att frågan skulle bli ”så stor” och därför överhuvudtaget inte diskuterat den i partigruppen förrän efter den första omröstningen. När de väl satte sig in i frågan insåg de att de inte kunde stå bakom kristdemokraternas motion.

»Enligt Moderaterna i Kronoberg ville de aldrig ha någon samvetsklausul, utan bara diskutera frågan.«

Även Suzanne Frank, moderat landstingsråd erkände bristande kunskap när hon i Smålandsposten förklarade varför de hade ändrat sig. Hon konstaterade då att en utredning av samvetsklausuler måste ske på nationell nivå och att det var ”en naiv föreställning” att det kunde ske i ett enskilt landsting. Enligt Moderaterna i Kronoberg ville de aldrig ha någon samvetsklausul, utan bara diskutera frågan.

När motionen nu kom upp röstade 57 ledamöter nej medan tre kristdemokrater röstade ja. Enligt SVT var debatten stundtals hätsk. KD:s gruppledare Eva Johnson sa bland annat att hon aldrig lagt en motion som blivit så missförstådd. 

Kronoberg är ett av två landsting där Kristdemokraterna motionerat om samvetsklausuler. Det andra är Jönköpings län där fullmäktige ännu inte har röstat, men hälso- och sjukvårdsutskottet i Jönköping föreslår avslag.

Läs också http://www.ottar.se/artiklar/samvetsfrihetens-farliga-gr-nsl-shet

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!