3.0.jpg

Kan en ofarlig injektion göra spermierna odugliga – precis så länge man önskar?

Indisk preventivmetod för män svårlanserad

Fungerar det så bra som indiska forskare påstår finns framtidens preventivmetod för män i heteroförhållanden redan här sedan flera år. En biverkningsfri injektion vart tionde år – som går att skölja ut för att bli fertil igen.

Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance, RISUG, uppfanns av indiern Sujoy Guha som presenterade sina resultat i slutet på 1970-talet och utvecklat metoden sedan dess. Ett gel injiceras i sädesledaren, där det sitter i tio år eller tills det sköljs ut av en annan injektion.

Mängder av lyckade försök har gjorts och görs på människor, men det är långt kvar innan RISUG kan lanseras varken i Indien eller i resten av världen. I början på 2000-talet konstaterade Världshälsoorganisationen att forskningen som låg bakom inte uppfyllde kraven för kliniska läkemedelstester. Sujoy Guha blev tvungen att börja om från början och nu bedrivs forskning även i USA, där metoden kallas Vasalgel. Men kliniska tester kostar mer än vad någon verkar villig att investera.

Många som skriver om RISUG, till exempel nättidningen Techcitement ser giriga läkemedelsbolag som boven: ”… om män bara behöver en jättebillig injektion vart tionde år eller mer är det inte någonting stora läkemedelsbolag blir lyriska över, för de skulle inte tjäna några pengar på det”.

Men ett billigt läkemedel med stor efterfrågan borde vara en guldgruva för läkemedelsbolag. Injektionens kostnad skulle kunna uppgå till motsvarande tio års p-pillerförbrukning utan att verka orimlig – en patentinnehavares dröm.

Så var är riskkapitalet? Kanske det kommer när fler godkända (amerikanska) försök gjorts. Det är i dagsläget svårt att veta vad Världshälsoorganisationen och läkemedelsbolagen insett eller väntar på att inse om RISUG.

Sara Borsiin

 

Läs mer:

Reportage i den amerikanska tidskriften Wired

Information från Male Contraception Project om RISUG

Ottar om preventivmedel för män

Kommentarer

Jag ska inte spruta in gel i min kuk

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!