Ja till lag mot hbt-personer i Arizona

Senaten i den amerikanska delstaten Arizona har röstat igenom ett lagförslag som innebär att privata företagare kan neka service till hbt-personer om det strider mot deras religiösa övertygelse.

Det är den republikanska politikern Steve Yarbrough som ligger bakom förslaget. Upprinnelsen är, enligt honom själv, ett uppmärksammat fall i New Mexiko där en fotograf vägrade att ta bilder av ett samkönat bröllopspar.  I praktiken innebär förslaget att till exempel en hotellägare kan säga nej till ett samkönat par som vill hyra ett hotellrum med hänvisning till religiös frihet.

Hbt-personer pekas inte ut i lagförslaget - det skulle till exempel även kunna gälla personer med en annan religion än näringsidkaren - men Yarbrough själv tar hbt-personer som exempel. Förslaget beskrivs också av kritiker som i första hand ”anti-gay”.

”En hotellägare kan säga nej till ett samkönat par som vill hyra ett hotellrum”

Arizonaförslaget ligger i linje med en återkommande strategi som syftar till att utvidga den religiösa friheten i USA på bekostnad av sexuella- och reproduktiva rättigheter. Grundtanken är en slags utbyggnad av samvetsfrihet i vården, som ger vårdpersonal rätt att neka till att ge vård om det strider mot en personlig övertygelse. Då handlar det ofta om aborter.

Liknande lagförslag är aktuella i flera delstater i USA. I Kansas stoppades nyligen ett förslag som var ännu mer omfattande. Enligt det skulle inte bara privata företagare, utan även individer inom till exempel socialtjänsten kunna neka människor service utifrån religiös övertygelse. I Idaho är två förslag med ungefär samma innebörd på gång.

Men även om de här förslagen röstas igenom av en republikansk majoritet på delstatsnivå väntar ytterligare politiska och juridiska prövningar innan de kan bli verklighet.

 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!