Kvinnorna förlorar i nationalismens Europa

I går bjöd Expo och Kvinna till Kvinna in till gemensamt seminarium i Stockholm. Temat var nationalism och kön i Europa, baserat på den gemensamma studien ”Folk, familj och fosterland – nationalismens konsekvenser för jämställdhet”.

– Det här är farligt på riktigt. Vi har länge förlöjligat högerextrema krafter och sagt att de är fåniga och korkade. Kanske är det så, men det här är farligt för de mänskliga rättigheterna, sade riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) i sin reflektion kring Expos och Kvinna till Kvinnas rapport.

Om en dryg vecka är det val till EU-parlamentet där ett flertal nationalistiska partier i Europa förväntas nå framgångar och därmed förändra det politiska klimatet.

Ett sextiotal personer hade letat sig in i lokalen när journalisten Helle Klein hälsade alla välkomna. Panelen bestod av Kvinna till Kvinnas ordförande Lena Ag, Azra Čaušević från hbtq-organisationen Okvir i Bosnien-Hercegovina, frilansjournalisten Annika Hamrud, jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och Ylva Johansson (S). Studien är baserad på de nationalistiska partierna i Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Ungern, Österrike, Nederländerna och Frankrike. Under samtalet diskuterades hur nationalismens framfart kommer att påverka de mänskliga rättigheterna – där kvinnorna är de största förlorarna.

»Vi har länge förlöjligat högerextrema krafter och sagt att de är fåniga och korkade. Kanske är det så, men det här är farligt för de mänskliga rättigheterna.«

De nationalistiska partierna i Europa har mycket gemensamt, det vill säga idén om den heterosexuella kärnfamiljen, kvinnan som ansvarig för familjen och reproduktionen samt en stark invandrarfientlighet. Däremot har de olika retoriska strategier. Annika Hamrud, har skrivit boken ”Svensk, svenskare… Ett reportage om Sverigedemokraterna”. Hon ser en tydlig likhet mellan Sverigedemokraternas politik och de andra högerpopulistiska partierna i Europa.

– De nationalistiska partierna söker den plats som finns i respektive land. Ska man bygga upp en nation enligt nationalistisk modell så måste man definiera vad som är typiskt i varje land. Det kan se väldigt olika ut. Jämställdheten är en del av den svenska självbilden, vilket gör att Sverigedemokraterna anspelar på den, men kvinnorna är bortglömda i deras politik. Speciellt de kvinnor som inte är födda i Sverige, sade Annika Hamrud under seminariet. 

Text: Sarah Norling, praktikant på Ottar 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!