Orättvisa orgasmer

Ottars bloggare Tanja Suhinina funderar på ojämna utfall när det gäller orgasm vid tillfälligt heterosex. Mer slickande på första dejten, är hennes recept.

Det är svårt att tala om könsskillnader i sexualitet utan att fastna i orsak och verkan. Ja, vi vet att kvinnor onanerar mindre än män, och är mindre peppa på att ha sex utanför förhållanden, men vad ska man göra med den informationen? Ska man tänka att det nog är hormoner och medföddheter bakom, eller ska man försöka ändra på samhället?

Oavsett hur man ser på det kan det vara roligt att tänka på en detalj i sammanhanget sex utanför relationer – nämligen vilken typ av sex man har med ett one night stand och vilken typ av sex man har med sin fasta partner. Det har visat sig att åtminstone i västsamhällen är oralsex på kvinnor något som hör förhållanden till, och är mer ovanligt i korta sexuella förbindelser. Samlag där vaginan omslutar en penis är desto vanligare.

Detta skulle man ju kunna se som ett mindre problem om det inte var så att sådana samlag ger olika utfall för män och kvinnor när man ser till orgasmen. På det stora hela kommer män. På det stora hela kommer kvinnor inte. Däremot är oralsex mer orgasmframkallande för kvinnorna, men det sysslar man uppenbarligen inte med på första dejten. Enligt en studie som påpekar detta är det också så att amerikanska collegestudenter förväntar sig att män och kvinnor ska vara lika tillfredställda i fast relation, men förväntar också sig att i korta förbindelser kommer kvinnor vara betydligt mindre tillfredställda än män.

Däremot är oralsex mer orgasmframkallande för kvinnorna, men det sysslar man uppenbarligen inte med på första dejten. 

Det här får mig att tänka på skildringar av amerikansket ungdomssex på 50-talet, där man torrjuckade i baksätet. Det funkade utmärkt för tjejen i tajta jeans, och mindre orgasmlyckat för killen som såg tjejen som en tease. Men penetrationssex sparade man ju till fast förhållande, gärna giftmålet. Dagens ungdomar på samma kontinent har ändrat reglerna för vad som görs i baksätet, och orgasmmönstret har ändrats.

Om vi antar att orgasm är viktigt, kan vi genast se att bristen på fittslickning i engångsförbindelser förmodligen i längden får kvinnor avtända på att ha sådana, och snarare satsa på att skaffa fast fittslickande partner. Hur roligt är det liksom att vara med om nåt som både du och partnern inte förväntar vara så skönt för dig? Kommer mer oralsex på första dejten få kvinnor att vara lika intresserade av att ha engångsligg som män – kanske, kanske inte. Men även om den enda samhällsförändringen vi åstadkommer är fler orgasmer så är det inte fy skam det heller!

Text: Tanja Suhinina

Kommentarer

Jag vill påminna om Tanjas tidigare åsikter om att den som gör 90% av arbetet också har rätt till 90% av belöningen. Och så länge männen står för 90% av arbetet vid raggandet så borde det vara helt självklart att männen också får 90% av njutningen.

Men det kan vara herrans svårt att slicka rätt, si. Hur en kvinna vill bli lapad, om ens överhuvudtaget, kan variera något alldeles oerhört.

kan vi inte bara kjamas lite och fika efteråt!?

Anonym har en raljant poäng, men jag tänker istället på arbetsfördelning vid heterosexuella sexuella akter. Ja tänker på vem som i sådana sammanhang får "skulden" för kvinnans uteblivna orgasm och därmed tillskrivs ansvaret för den kvinnliga orgasmen.

Jobbigt värre, om ni frågar mig

Det är inte mäns skyldighet att tillfredställa tjejen. Han tar redan ansvar för sin egen orgasm. Då är det på tiden att tjejer börjar ta ansvar för sin, slicka, nej tack. Det smakar apa!

Ärligt talat, är det nån som verkligen gillar smaken? För mig vänder det sig i magen.

"Om hon inte gillar att bli slickad?" Då får en väl fråga innan! Ska det vara så himla svårt att prata om sex?
Och kommentarer om att det är äckligt. Det är inte äckligt men du kanske tycker det. Det är helt okej, du behöver givetvis inte göra något du inte gillar.

Texten handlar om det fokus som finns på ekvationen sex = fitta som omsluter kuk. Vilket funkar för långt ifrån alla. Det finns hur många sätt som helst att ha sex på, pröva något annat!

Visst får alla inblandade i sexet ta ansvar för sina egna orgasmer, men det är inte så lätt att komma om sexpartnern inte är lyhörd utan bara kör på för sin egen njutnings skull. Samarbete, någon?

Som "Rebecka" säger, är man två (eller fler) så är ju sex något man gör TILLSAMMANS. I sex ska det finnas en ömsesidighet, vare sig det är one night stand eller ett fast förhållande, och båda har rätt att njuta före, under och efter.
Ömsesidighet innebär inte att man tillsammans "kör sitt eget race", man jobbar tillsammans; och om man gör det blir det så himla mycket skönare.
Och till "Tobbe" och "Jonas"; det är upp till var och en att känna efter vad man vill. Vill ni inte slicka fitta, så gör inte det. Men förvänta er inte att någon ska kasta sig på knä framför er och suga er kuk, tänk på att det finns personer som inte tycker att det smakar så gott.

Tack Amanda och Rebecka!

Anonym: Men då får också män räkna med att färre kvinnor kommer göra speciellt mycket arbete vid raggningen samt att de kommer ha mindre lust att faktiskt följa med hem. En ond cirkel som ingen vill bryta?

Helt ok med mig. Du kan gärna läsa på Tanjas blogg om hur hon försöker försvara kvinnors attraktion till egoistiska och självfixerade män. Jag börjar mer och mer tro på att det här handlar om att feminister som Tanja vill dela upp män i två olika klasser. Den häftiga och självständiga mannen som är så otroligt attraktiv för att han struntar i vad kvinnor tycker och tänker och som kvinnor i hemlighet vill drömma om samt mannen som faktiskt lyssnar och som försöker anpassa sig, som är väldigt bekväm att ha när männen från den första klassen inte längre är tillgänglig.

Sidor

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!