Sexualiserade flickor säljer

Modevärlden blir ständigt kritiserad för att sexualisera kvinnor och ge upphov till ”size zero”-trenden. De senaste månaderna har kritiken dock inte cirkulerat kring kvinnor, utan kring unga flickor.

När amerikanska Vogue valde att sätta den tio år gamla Thylane Loubry Blondeau på omslaget rasade debatten, och medierna ställde Thylanes mamma till svars. Men hon var chockerande oberörd över kritiken, och påpekade att dottern trots allt inte var helt naken på bilderna. Nu har företaget Jour Aprés Lunes lanserat en sexig underklädeskollektion för flickor mellan fyra och tolv år. Och lika obekymrade verkar de vara, trots att underkläderna och reklamkampanjen är uppenbart inspirerade av en sexig Lolita-look.

I december 2010 publicerade franska Vogue ett fotoreportage med unga flickor i sexualiserande kläder och miljöer under rubriken ”cadeaux”, på svenska ”present”, och i våras började företaget Abercrombie sälja push-up-bikinis för flickor mellan sju och fjorton. Det går minst sagt att ana en oroväckande trend där flickor ikläds en vuxen könsroll i en hiskligt låg ålder.

Redan där är standarden satt för hur pojkar och flickor antas bete sig och använda sina kroppar. 

I Sverige kom det nyligen fram att barnkläder skiljer sig stort åt i storlekar mellan pojkar och flickor, även när de är i samma ålder. Flickkläder är betydligt mindre och mer svåra att röra sig i än pojkditon och redan där har är standarden satt för hur pojkar och flickor antas bete sig och använda sina kroppar.

Förhoppningsvis är gränsen nådd nu och trenden vänder. Någon gång måste väl även modevärlden tröttna och inse paradoxen i att försöka få vuxna kvinnor att identifiera sig med småflickor, och det omoraliska i att inte låta barn få vara just barn. 

 

Emma Lundberg 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!