Tävla om Ottars nyårspaket!

Har du koll på sexualpolitiken? Delta i Ottars kulturquiz och var med och tävla om ett lyxigt bok- och tidskriftspaket!

1. Miley Cyrus väckte reaktioner under året. Vid ett tillfälle sa hon att folk i musikindustrin är ”old and too jewish”, och vissa kritiker menade också att  hon med en viss dansrörelse exploaterade stereotyper av ”svart sexualitet”. Vilken rörelse?

1. Twirling
X. Taling
2. Twerking

 

2. Förtrycket av hbtq-personer i Ryssland harhårdnat under året. I somras kom Anna Focks debutroman ”Absolut noll”, om unga bögar i en rysk storstad. Viken?

1. Sankt Petersburg
X. Moskva
2. Novosibirsk

"Absolut noll" av Anna Fock. Foto: Ersatz förlag
Foto: Ersatz

 

3. Margareta Garpes pjäs ”Hjärtats dubbla slag”, som hade premiär på Stockholms stadsteater i våras skildrar en tid då aborträtten var villkorad – ofta med sterilisering. Tvångssteriliseringarna i det här landet uppörde dock inte förrän i år, 2013 och många transpersoner strider nu för skadestånd. Vad var det som i januari avskaffade tvångssteriliseringarna i Sverige?

1. En dom i Kammarrätten
X. En proposition från regeringen
2. En uppmaning från Europarådets parlamentariska församling

"Hjärtats dubbla slag". Foto: Stockholms stadsteater

 

4. I Netflix-produktionen ”Orange is the New Black” leder nedskärningar i fängelset till att transkvinnan Sophia Burset (Laverne Cox) förvägras livsviktiga hormoner. Vad gör Sophia på anstalten, förutom att avtjäna ett straff för kreditkortsbedrägeri?

1. Hon lagar mat
X. Hon är frisör
2. Hon jobbar i kapellet

Laverne Cox i "Orange is the new black". Foto: Netflix
Laverne Cox. Foto: Netflix

 

5. På film och tv finns återkommande tematiska figurer kopplade till oönskade graviditeter, där den kanske mest grundläggande är ”fina flickor gör inte abort”. Vilken är det som används i första säsongen av tv-serien ”Girls”, när Jessa inte dyker upp till sin inbokade abort?

1. Ett vältajmat missfall
X. Hon bestämmer sig för att genomföra graviditeten
2. Falskt alarm, hon var inte gravid

Foto: HBO

 

Skicka dina svar till ottar@rfsu.se senast den 31 december och du har chans att få ett bokpaket hem i brevlådan när januari är som gråast! : 

I paketet ingår Romanen Happy Holiday av Bodil Sjöström (Damm förlag), Seriealbumet Det bästa barnet av Sofia Olsson (Galago), Diktsamlingen Omslag - queer poesi (Rosenlarv förlag), Ottar senaste nummer med tema Brott&Straff och Ottars specialbilaga Ottar: ÅLDER!

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!