Tanja-byline.jpg

Tanja Suhinina

Tre saker du inte visste om sperma

Ottars bloggare Tanja Suhinina, psykolog med inriktning på sex och relationer, är tillbaka med ett inlägg om manlig utlösning.

Det spännande med sexologi är att det är så många olika områden som ryms i ämnet - det kan ju handla både om kroppen och om känslor, om popkultur och om evolution, om egna berättelser och om samhällen. Som psykolog har jag närmast till upplevelserna, men det är just därför det är extra roligt att läsa på om kroppen lite. Så idag bloggar jag tre saker om manlig utlösning som du kanske inte visste!

1) Sperman som sprutas ut vid utlösning är en cocktail från tre olika ställen i kroppen, och alla tre vätskorna har en egen funktion. Testiklarna bidrar med spermier - utlösningens mest kända ingrediens som enbart utgör några procent av den färdiga blandningen. Det är omöjligt att titta eller smaka sig till om sperman innehåller några spermier.

Prostatan sitter runt urinröret en bit in i kroppen, och bidrar med tunnflytande mjölkigt sekret, ungefär en fjärdedel av den färdiga blandningen. Sekretet innehåller inte minst zink, som skyddar DNA:t i spermierna. 

Ännu längre in i kroppen finns sädesceller som producerar en geléaktig vätska. Den vätskan innehåller energi så att spermierna orkar med den långa resan, och dessutom ämnen som gör att de skyddas från den farliga miljön i livmodern.

2) När sperman väl har blandats finns det inget återvändo - den ska ut! Flera muskler i bäckenet börjar spänna sig rytmiskt. Den viktigaste just då blir en muskel som liksom håller om kukroten och trycker på, ungefär som man gör när man ska trycka ut tandkräm ur en tub. Det gör inte bara att sperman flyger ut - det gör också att blodet i svällkropparna rinner mot ollonet och gör det lite extra hårt och känsligt. 

3) Som alla nog vet kommer sperman ut genom urinröret. Vet ni hur gevärspipor är konstruerade, att de har räfflor i spiralmönster på insidan så att kulorna flyger längre och rakare? Detsamma gäller även urinröret, vilket gör att sperman kan färdas fort och långt. 

Text: Tanja Suhinina

Kommentarer

Har alltid trott att spermier och sädesceller är samma sak. Här få vi lära oss något nytt!?

Det där var förstås dumt fel där jag menade sädesblåsor. Tack för påpekandet. Nu ska jag skämmas.

Intressant de där med att sperma och sädesceller är helt olika. För alla som kommer för tidigt kan denna behandling rekommenderas http://www.healthexpress.se/priligy.html

Men usch, rekommendera inte SSRI-preparat för prematur ejakulation. SSRI-preparat har, förutom att det i vissa fall begränsar upphetsningsnivån och gör orgasmer omöjliga, många andra psykologiska effekter och bör inte användas lättvindigt.

Varför flyger inte min utlösning?

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!