Taggat med: aborträtt

Så kan aborträtten i USA påverkas med Amy Coney Barrett i högsta domstolen

Vad står på spel för aborträtten i USA om katolska konservativa domaren Amy Coney Barrett väljs in i högsta domstolen i USA? Måndag 26 oktober ska senaten genomföra omröstningen där Barrett förväntas väljas in som en av nio ledamöter. Sarah Clyne Sundberg ger en analys.

»Abortläkemedel kan bli en bristvara«

Hur drabbar Covid-19 tillgången till abort? Ottar talar med läkaren Rebecca Gomperts som grundat Women on waves. Om coronakrisens påverkan på aborträttigheter i världen och möjligheten att kunna göra en säker abort – laglig som olaglig.

Abortkampen har vaknat!

Konservativa krafter världen över har satt den eviga debatten om rätten till abort på dagordningen igen. Ottars chefredaktör om en fråga som återuppväckts i den sexualpolitiska debatten.

Hej aktivist! Tobias Holmberg och Marevic »Bing« Parcon

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Tobias Holmberg, funkisaktivisten som arbetar med RFSU:s projekt »Sex i rörelse«, och Marevic »Bing»« Parcon, sexualpolitisk aktivist och jurist i Filippinerna.

Verona – staden som »främjar livet«

Italienska Verona ska nu kallas »staden som främjar livet«, enligt en ny abortkritisk lag. Det nya högerkonservativa styret trappar nu upp abortmotståndet i landet. Ottar besöker Verona och pratar med aktivister vars verksamhet begränsas.

En envis superhjälte

RECENSION FILM: RBG

Popkulturell ikon och »en skam för amerikanskt domstolsväsende«. Den mångsidiga jämställdhetskämpen Ruth Bader Ginsburgs liv och karriär skildras i dokumentärformat på ett sätt där allt känns möjligt.

Totalförbud mot abort i Brasilien kan bli verklighet

Ett förslag om en ändring av konstitutionen har röstats igenom i Brasiliens representanthus. Om den går genom kan ett totalförbud av abort bli verklighet.

Dokumentär om Zikavirus kan ändra abortlagen i Brasilien

»Vi har anklagats för att använda Zikaviruset som en ursäkt för att ändra på abortlagarna. Så låt oss göra det!« säger aborträttsaktivisten Debora Diniz, på besök i Stockholm.

»Vi vill väcka Brasilien« – zikaviruset har tänt abortdebatten

Den stora spridningen av zikaviruset i Brasilien har tänt en debatt om att förändra de i många länder väldigt strikta abortlagarna. Zika tros ligga bakom de kraftigt ökade fallen av mikrocefali – när barnet föds med för liten hjärna. Nu rustar båda lägren upp för att göra sina röster hörda: för eller emot abort.

Prenumerera på RSS - aborträtt