Taggat med: EU

Framåtsyftande feminister och bakåtsträvande konservativa i EU-parlamentet

I Europa växer just nu en motreaktion mot kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Ottar summerar de senaste årens europeiska sexualpolitik.

Rättslös i rulltrappan

Hur ska du komma ihåg dina p-piller när du inte vet var du ska sova? Ottar har träffat två kvinnor från Rumänien och pratat preventivmedel och abort. Och vem tar egentligen ansvar för utsatta EU-medborgares sexuella hälsa?

»Putin låter Tjetjenien bli en experimentverkstad«

Tortyr och offentlig uppmaning till mord – den senaste tidens brutala förföljelser av homosexuella män i Tjetjenien kan vara den allvarligaste någonsin i regionen. Efter en omröstning i går kräver EU-parlamentet att Rysslands Vladimir Putin ska stoppa utrensningen, och EU-länderna ska erbjuda de förföljda skydd.

Nu ska Trump och hans »Gag Rule« få svar på tal

I dag samlas ett 50-tal länder i Bryssel för att samla in pengar i hopp om att minimera skadorna av USA:s »Gag Rule«. Upp till 90 miljarder kronor i årligt hälsobistånd kan gå förlorade med Trumps beslut om att tvinga organisationer som tar emot stöd från USA att ta avstånd från allt som har med abort att göra.

»Vi vann ett slag men kriget fortsätter«

De polska demonstranterna lyckades stoppa ett totalt abortförbud men regeringspartiet lämnar dörren öppen för ett nytt försök. Nu kraftsamlar proteströrelsen för fortsatt kamp och de hoppas på Europas stöd.

EU:s bistånd till sexuell hälsa ökar – men bara på papperet

163, 5 miljoner euro av EU:s biståndsbudget som antogs av parlamentet i veckan, kan gå till mödrahälsa, familjeplanering och sexualupplysning. Men i praktiken hamnar pengarna sällan där.

All of us ska stärka aborträtten i EU

Igår sjösatte en grupp europaparlamentariker kampanjen All of Us, som ska stärka aborträtten i Europa och övriga världen. Nederländska liberalen Sophie in 't Veld hoppas på mer kunskap om abortmotståndarnas finansiering. Anti-abortgruppernas budget har mångdubblats de senaste tio åren, enligt parlamentets öppenhetsregister.

Priset som går vidare

För en månad sedan tackade Drottning Silvia nej till ett pris från organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers efter att det blev känt att organisationen arbetar mot aborträtten. Men nu har priset hittat en ny mottagare.

Nya EU-kommissionen prioriterar ned sexualpolitiken

En ny kommission gör sig redo att ta över i EU. Sexuella och reproduktiva rättigheter har drivits främst av vänstern, för att hbtq-frågor och mänskliga rättigheter ska kunna kliva framåt kommande år måste högerpolitiker ta tydligare ställning. Ottar träffar Neil Datta och Anna Maria Corazza Bildt.

Kvinnorna förlorar i nationalismens Europa

I går bjöd Expo och Kvinna till Kvinna in till gemensamt seminarium i Stockholm. Temat var nationalism och kön i Europa, baserat på den gemensamma studien ”Folk, familj och fosterland – nationalismens konsekvenser för jämställdhet”.

– Det här är farligt på riktigt. Vi har länge förlöjligat högerextrema krafter och sagt att de är fåniga och korkade. Kanske är det så, men det här är farligt för de mänskliga rättigheterna, sade riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) i sin reflektion kring Expos och Kvinna till Kvinnas rapport.

Om en dryg vecka är det val till EU-parlamentet där ett flertal nationalistiska partier i Europa förväntas nå framgångar och därmed förändra det politiska klimatet.

Ett sextiotal personer hade letat sig in i lokalen när journalisten Helle Klein hälsade alla välkomna. Panelen bestod av Kvinna till Kvinnas ordförande Lena Ag, Azra Čaušević från hbtq-organisationen Okvir i Bosnien-Hercegovina, frilansjournalisten Annika Hamrud, jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och Ylva Johansson (S). Studien är baserad på de nationalistiska partierna i Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Ungern, Österrike, Nederländerna och Frankrike. Under samtalet diskuterades hur nationalismens framfart kommer att påverka de mänskliga rättigheterna – där kvinnorna är de största förlorarna.

»Vi har länge förlöjligat högerextrema krafter och sagt att de är fåniga och korkade. Kanske är det så, men det här är farligt för de mänskliga rättigheterna.«

De nationalistiska partierna i Europa har mycket gemensamt, det vill säga idén om den heterosexuella kärnfamiljen, kvinnan som ansvarig för familjen och reproduktionen samt en stark invandrarfientlighet. Däremot har de olika retoriska strategier. Annika Hamrud, har skrivit boken ”Svensk, svenskare… Ett reportage om Sverigedemokraterna”. Hon ser en tydlig likhet mellan Sverigedemokraternas politik och de andra högerpopulistiska partierna i Europa.

– De nationalistiska partierna söker den plats som finns i respektive land. Ska man bygga upp en nation enligt nationalistisk modell så måste man definiera vad som är typiskt i varje land. Det kan se väldigt olika ut. Jämställdheten är en del av den svenska självbilden, vilket gör att Sverigedemokraterna anspelar på den, men kvinnorna är bortglömda i deras politik. Speciellt de kvinnor som inte är födda i Sverige, sade Annika Hamrud under seminariet. 

Text: Sarah Norling, praktikant på Ottar 

Sidor

Prenumerera på RSS - EU