Taggat med: EU-parlamentet

»Putin låter Tjetjenien bli en experimentverkstad«

Tortyr och offentlig uppmaning till mord – den senaste tidens brutala förföljelser av homosexuella män i Tjetjenien kan vara den allvarligaste någonsin i regionen. Efter en omröstning i går kräver EU-parlamentet att Rysslands Vladimir Putin ska stoppa utrensningen, och EU-länderna ska erbjuda de förföljda skydd.

EU-VALET: Nationalisterna blir fler

Högerpopulistiska partier från flera länder vill gå samman i det nya parlamentet. De kommer rösta mot allt som styrker jämställdhet, hbtq-personers och romers rättigheter. Men får de någon verklig makt?

Fri abort en stridsfråga i EU – trots allt

Parlamentariker i EU buar och skriker när abort och sexualupplysning ska diskuteras. Det är känsliga frågor, som inte sällan ligger utanför unionens räckvidd – ändå tycks sexualpolitiken få allt mer utrymme.
Ottar har tittat närmare på frågorna som delar EU.

Med kluven tunga i parlamentet?

Var står KD:s Lars Adaktusson i abortfrågan? Och varför röstade moderaternas Gunnar Hökmark mot en viktig rapport för sexuella och reproduktiva rättigheter? Går de enskilda EU-parlamentarikernas röstande ibland emot partilinjen i Sverige? Hur hänger det ihop?

Tumultartad hearing i EU-parlamentet om abort

Över 200 personer deltog i fredagens utfrågning av medborgarinitiativet En av oss i Europaparlamentet, som kräver att EU slutar finansiera verksamhet där mänskliga embryon förstörs. Aleksandra Eriksson ger en inifrån-rapport.

Resolution om SRHR nedröstad

Med sju rösters övervikt röstade Europaparlamentet i dag ned en omdebatterad resolution som bland annat lyfter rätten till preventivmedel, abort och sexualundervisning.

Wikström: ”Det är helt skandalöst”

Resolutionen om sexuella och reproduktiva rättigheter som skulle ha gått till omröstning i Europaparlamentet i dag skickas istället tillbaka till jämställdhetsutskottet.

"Ett viktigt verktyg för SRHR inom EU"

Europaparlamentet röstar i dag om en ny rapport kring sexuella och reproduktiva rättigheter i EU. Och motståndarna mot abort, preventivmedel och sexuell jämlikhet har mobiliserat.

Abortmotståndare samlar en miljon namn i EU

Konservativa grupper vill strypa alla pengar som går till säkra aborter, de försöker samla in en miljon namn för att frågan ska lyftas i EU-kommissionen med EU:s nya medborgarinitiativ. Abort blir en alltmer brännande fråga, och anti-abortrörelsen professionaliseras.

Prenumerera på RSS - EU-parlamentet