Taggat med: förlossning

Fler barn överlever vid tidigare förlossning

Minst 100 barn per år skulle räddas från död eller svår sjukdom i Sverige ifall förlossningar sätts igång i vecka 41 – istället för vecka 42. På måndag väntas förslag på hur nya nationella riktlinjer om igångsättning kan se ut.

Sexualpolitisk valguide 2018

Mensmoms, metoo och BB-resor – vad vill politikerna? Ottar tar den sexualpolitiska pulsen på partierna med fem heta frågor.

BB-avstånden ökar: Så långt är det i din kommun

(Uppdaterad 2019-06-20)
Barnafödandet har ökat sedan år 2000. Under samma tid har tio förlossningsavdelningar stängts, den senaste i raden var Karlskoga lasaretts förlossningsavdelning. Ottars undersökning visar ett mönster: De som redan hade långt till BB, får längre. Gör vår interaktiva BB-resa och se hur långt det är till BB i DIN kommun.

Krystvärkar på dödens väg

Kirunaborna har tolv mil till närmaste BB, längs en av Sveriges farligaste vägar. Medan värkar klockas ska bilförarna se upp för vilt och ta sig fram genom snörök. Ottar har rest längs E10:an med Maria och Janne Eliasson.

Förlossning under lysrör

Vi har rätt att få föda barn på sjukhus, skriver Ottars chefredaktörer. Konsekvensen av att lägga ned förlossningsavdelningar som den i Sollefteå blir fler otrygga födslar. I värsta fall i baksätet på en bil.

Prenumerera på RSS - förlossning