Taggat med: feminism

Satan – en sexualpolitisk frontfigur?

Lucifer, ljusbringaren, har kallats in i kampen för sexuella och reproduktiva rättigheter. Men vad har Satan med intersexfrågor och aborträtt att göra? Ottar har pratat med ledarna för Sveriges nyaste trossamfund.

Fina flickor, fula pojkar

Professor Lucas Gottzén tar oss genom den historiska striden om onanin, fram till dagens polariserade och starkt könade porrdebatt. Och erfar att talet om hjärnan kan vara lösningen.

»Transpersoner diskuteras som en teori«

Var går gränsen? Ifrågasättandet av transpersoner som varit starkt de senaste åren handlar inte om rättigheter. Debattörerna söker efter en gräns för hur mycket transpersoner egentligen får finnas till, får vara, skriver Tomas Hemstad. Rötterna till den radikalfeminism som vill exkludera transpersoner från feministiska rum går tillbaka till 1970-talet.

Facebook stryper kampen för jämställdhet

Facebook och Instagram kan skapa aktivister och revolutioner. Men idag sätter nätjättarna munkavle på den feministiska och sexualpolitiska kampen – genom att censurera inlägg och neka spridning. Ottar granskar algoritm­­erna som har blivit ett demokratiproblem.

Skratta med din sallad

Kokboksförfattaren och programledaren Lotta Lundgren gör en historisk betraktelse av hur samhällets moral och kvinnors människovärde kopplats till vårt ätande.

Porr utan kapitalism

Om två veckor börjar den trettonde upplagan av Berlins porrfilmsfestival. Regissören Marit Östberg skriver om varför en queer feministisk antirasistisk mötesplats för pornografi är viktig.

Magi mot mörkrets makter

Astrologi, tarot och häxkonster trendar i feministiska och queera kretsar i Sverige, där vi gärna »drar ett kort« på festen och instagrammar om supermånar, kristaller och ascendenter. Men varför nu, och vad är intresset en reaktion på – eller mot?

Beautyfeminism

Går det att krossa patriarkatet och samtidigt fixa sin hud, kindben och läppar? Sara Martinsson söker den omdebatterade »beautyfeminismens« kärna.

Sexarbete hetaste feministiska frågan i Argentina

De som verkar för sexarbetares rättigheter äger just nu den feministiska debatten i Argentina, och att vara emot rätten att sälja sex har blivit närmast omöjligt. Kritiker menar att maktperspektivet saknas och att bara vissa röster får höras. Kinga Sandén, baserad i Buenos Aires, nystar i en explosiv och aktuell fråga.

Samtycke på scen med Cleo och Juck

I helgen drar rapparen Cleo och danskollektivet Juck ut på Sverigeturné med Riksteatern för att sprida feminism från scenen. Ottar pratar med Nathalie »Cleo« Missaoui, om #metoo, samtycke och våldtäktskultur.

Sidor

Prenumerera på RSS - feminism