Taggat med: feminism

Feministisk avhållsamhet

Sarah Delshad skriver om sin vurm för det präktiga, en feministisk 1800­-talsdröm om den duktiga flickan.

»Ge aldrig upp, och dansa så ofta du kan«

Exklusiv intervju med feministikonen Gloria Steinem, 81, om sin illegala abort för 60 år sen, att alltid vara i framtiden, och den vita medelklassigheten i Girls.

Japanska konstnären Rokudenashiko dömd till böter i »Vaginamålet«.

Den världskända japanska konstnären Rokudenashiko som gör konst av sin vagina, både friades och dömdes idag i Tokyo tingsrätt.

Skammen förenar Carol och Suffragette

Skäms! De aktuella filmerna Suffragette och Carol har något gemensamt, både Maud och Carol tvingas bära skammen över att vara »dåliga« kvinnor och mödrar och fråntas sina barn som straff. Trots det segrar feminismen och den fria kärleken.

»Till slut kommer någon ut«

Han pratar hellre om homofobi och machonormer än om skottstatistik. Johan Forsberg är hockeyspelaren som vill se ett feministiskt samtal i hockeysverige. Och nu tycks förändringens vind blåsa i de svettiga omklädningsrummen.

Njutningens klasskontrakt

Är manikyr en erotisk upplevelse? Vem betalar för massage, och vem utför den? Clara Lee Lundberg har besökt skönhetssalonger och ställer frågor om feminism, klass, hudfärg och pengar.

Säg inte nej?

I de allra flesta sammanhang säger vi inte »nej«, för det anses oartigt. Kravet på att vi ska säga NEJ för att tydligt visa att vi inte vill i sexuella sammanhang är därför orimligt, menar språkforskare.

Digitalt gerillakrig

Maria Starck är aktivist på heltid. Inför valet 2014 bestämde hon sig för att lämna sitt jobb och arbeta gratis för Feministiskt initiativ.

Männen är alltings mått

I den nya danska antologin Mandens byrde - Moderne mænd, nye perspektiver, penetrerar tolv texter bilden av den moderna mannen. Ottar frågade bokens redaktör Lisa Bartfai varför den danske mannen är intressant.

BDSM vattendelare i fråga om samtycke

12-femfor.JPG

Olga Persson, SKR, Ulrika Westerlund, RFSL och Sakine Madon, skribent

Ska en kropp kunna köpas för sex, misshandlas, eller bära barn åt andra – bara det går att bevisa att de inblandade personerna samtyckt?

Det finns få lika starka vattendelare inom den feministiska rörelsen som bdsm (bondage, disciplin, dominans och underkastelse) surrogatmödraskap och sexköpslagen. Under den gångna helgens feministiska forum i Stockholm blev skiljelinjerna tydliga mellan SKR:s förbundsordförande Olga Persson, debattören Sakine Madon och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett samtal som diskuterade var gränsen går för den fria viljan.

Inte helt oväntat gick åsikterna isär, framför allt när det gäller bdsm. ”Malmömålet” kom på tal mer än en gång, där en 33-årig man som slagit en naken 16-årig flicka med rotting och linjal, samt satt krokodilklämmor i hennes bröst under en helg friades. Eftersom hon skrivit till honom på internet att hon gillade bdsm, samt att de hörts inför träffen och bestämt upplägget bedömde domstolen att hon samtyckt till våldet.

Sakine Madon välkomnar den friande domen och anser att det är bisarrt att staten ska ha pekpinnar när det gäller sådant som vuxna kommer överens om i sovrummet.

– Det påminner om hbt-frågornas mörka historia och grundar sig i hur olika syn vi har på män och kvinnors sexualitet. Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Ulrika Westerlund:

– Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell preferens. Vi tycker inte att vissa sorters sex ska ha andra åldersgränser än de som lagen redan anger.

Olga Persson från SKR höll inte med. När Malmödomen kom hösten 2011 skrev hon en debattartikel som kritiserade den och tryckte på att barn ska skyddas mot sexuell exploatering och övergrepp.

– Det är tröttsamt att alltid kallas moralistkärring i de här sammanhangen. Faktum är att det finns problem när misshandel hamnar i domstol och försvaret kommer med argumentet ”du gillar ju våldsamt sex”. Debatten kring detta har blivit grovhuggen, frågan berör oss faktiskt inte så länge händelserna inte hamnar i rättssalen.

Det enda alla var positiva till att det behövs en statlig utredning om surrogatmödraskap.

Sidor

Subscribe to RSS - feminism