Taggat med: framtiden

Undergångssex

Slutet kryper allt närmare. Polerna smälter och jorden brinner. Hur viktigt blir sex när klockan tickar för mänsklighetens överlevnad? Tomas Hemstad undrar – ska vi ligga som om det inte finns någon morgondag, eller är sex passé i en döende värld?

Åsa Regnérs framtidsspaning anno 2008

2015-03-04 11.30.51.jpg

Åsa Regnér i Ottar 2008
Åsa Regnér i Ottar 2008

Ottar grävde i arkiven och hittade en framtidsspaning signerad jämställdhetsminister Åsa Regnér från 2008. Hade hon rätt när hon siade om framtidens sexualpolitik?

För snart sju år sedan, i Ottar #2 2008 i samband med att RFSU firade sitt 75-årsjubileum frågade Ottar vår nuvarande jämställdhetsminister Åsa Regnér om vilka frågor som blir viktiga i framtiden kring sexuell och reproduktiv hälsa. Hade hon rätt?

Vilka blir de största sexualpolitiska frågorna de kommande fem åren?

– I världen; SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) och migranters villkor, SRHR och väpnade konflikter, och som alltid kvinnors rättigheter och hbt-personers möjligheter att bestämma över sina egna kroppar, sexualitet och liv.

– Jag är optimist och tror också att världens ledare tagit mödradödligheten på allvar – det måste de bara ha gjort! I EU måste de politiska krafterna bli vänligare inställda till fri abort och hbt-personers rättigheter. I Sverige hoppas jag att sexuellt överförbara sjukdomar minskar och att vi har en samhällsdebatt om sexuella rättigheter för alla oavsett härkomst och kön, och att sexuellt våld drastiskt minskar.

Finns RFSU om ytterligare 75 år?

– Absolut. Men jag hoppas och tror att vi har mindre att göra, det vill säga att sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa är verklighet för fler!

 

/Carolina Hemlin

I spåkulan

Vi befinner oss nu mitt i 2000-talet – då påven är lesbisk och spermier styrs med en app. Ottar ser in i den sexualpolitiska framtiden år 2050.

Prenumerera på RSS - framtiden