Taggat med: Latinamerika

Argentina – först i världen med transkvotering

ARGENTINA. En procent av alla arbetstillfällen på statliga myndigheter och institutioner ska reserveras för transpersoner. En ny och världsunik kvoteringslag.

Sexarbete hetaste feministiska frågan i Argentina

De som verkar för sexarbetares rättigheter äger just nu den feministiska debatten i Argentina, och att vara emot rätten att sälja sex har blivit närmast omöjligt. Kritiker menar att maktperspektivet saknas och att bara vissa röster får höras. Kinga Sandén, baserad i Buenos Aires, nystar i en explosiv och aktuell fråga.

Ständigt hot om bakslag i Latinamerika

Kampen för allas rätt till sexuell hälsa präglas i Latinamerika av en konstant spänning mellan framsteg och bakslag. Oppositionen är väldigt aktiv, berättar Giselle Carino som leder organisationen IPPF:s arbete för sexuella rättigheter i regionen.

Miluska kämpar för rätten till sin identitet

Transrörelsen i Peru kämpar för att få igenom en könsidentitetslag. Ottar har träffat Miluska Luzquiños, transkvinna och aktivist. Hon berättar om transkamp i Peru och varför det är så viktigt att könsidentitetslagen går igenom.

Ett paket kondomer kostar nu 1 500 kronor i Venezuela

I Venezuela har säkrare sex blivit en lyx. Kondomer är näst intill omöjliga att få tag på och priset för ett paket kan vara 1 500 kronor. Nu larmar organisationer för en ökning av tonårsgraviditeter, spridning av hiv och illegala aborter.

Hopp om ett annat Bolivia

Osäkra aborter och dålig tillgång till preventivmedel är verklighet för många bolivianska kvinnor. Ottar har träffat människorättsaktivisten Teresa Lanza som slåss för ett annat Bolivia och som hoppas att den svenska regeringen ska sätta press på landet.

Fattigdomen minskar i Latinamerika - men inte bland kvinnor

Sedan 1995 har antalet fattiga kvinnor nästan fördubblats i Latinamerika. I dag lever 30 procent fler kvinnor än män i extrem fattigdom. Många är fast i bidragsberoende.

Prenumerera på RSS - Latinamerika