Taggat med: Lena Lennerhed

Se upp för historien!

Lena Lennerhed hyllar historieämnet men varnar för fallgroparna som uppstår när historien berättas och brukas.

Lyssna på henne! ”Ottar” – en radikal feminist

11-thorgren_2.JPG

Mycket folk på Ottars seminarium om Ottar.

Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen var helig i moderatorn Svante Weylers hem. Varje gång hon dök upp på tv uppmanades han av sin mamma att göra just det. Lyssna på henne.

En snabb handuppräckning bland publiken på seminariet ”Ottar - sex, kärlek och politik” på torsdagen på Bokmässan vittnar om att det finns två slags relationer till Ottar. Antingen vet man inte så mycket, eller så älskar man henne. För vet man vilka stordåd den här kvinnan åstadkommit för hetero- och homosexuella män och kvinnor, för Sverige och för hela världen – då älskar man henne. Det gäller inte minst paneldeltagarna. Med ett makalöst starkt och livslångt engagemang drev hon sexualfrågan framåt i Sverige i decennier. Men också i världen. Aktivisten och agitatorn reste tillsammans med läkare till länder som England, Danmark och Tyskland och verkade för en förnyad syn på sexualitet, och för att praktiskt förändra människors liv.

– Det fanns en gigantisk sexualreformistisk rörelse i Tyskland på 1920-talet som hon var en del av. Rörelsen bestod av personer med olika politiska tillhörighet, från kommunister till socialdemokrater, berättar Lena Lennerhed. I och med andra världskriget stannade utvecklingen i Europa upp, medan den kunde fortsatte i Sverige som inte var stridande.

Mian Lodalen berättar om Ottars två sidor, rebellen och reformisten. Mot kommunala tjänstemän och präster var hon den trevliga tjejen. I andra sammanhang rebellisk och arg. Och det var inte som reformist hon förändrade världen, det var som radikal syndikalist.

– Hon utövade direktdemokrati genom att bryta mot lagen, till exempel gömde hon flyktingar, säger Mian Lodalen.

DSC_0116.JPG
mian Lodalen, Svante Weyler, Gunilla Thorgren och Lena Lennerhed
De sexualpolitiska gärningarna som att hjälpa kvinnor att få olagliga aborter, preventivmedel och att koppla ihop homosexuella personer med varandra var andra exempel på direktdemokrati.

Hela panelen står förundrad inför hennes mod och aldrig sinande engagemang.

Vad berodde det på?

– Hon föddes 1886. Hennes mamma födde 18 barn och var gravid 22 gånger. Sex av barnen dog. Pappan, som var prost, blev full och uppfostrade barnen genom att ta till käppen. Vid 16 års ålder blev hennes lillasyster gravid och skickades av pappan till Danmark med uppmaningen att hon skulle behandlas som ”en fallen kvinna”. Hon trodde att magen skulle spricka för att barnet skulle kunna komma ut den vägen. Ottars lillasyster visste ingenting. Efter att barnet hade fötts blev hon psykiskt sjuk. Ottar lämnade tidigt sin familj i Norge för att bosätta sig i Danmark, berättar Gunilla Thorgren.

– Jag tror att lillasysterns öde hade stor betydelse för Elises engagemang, säger hon.

Var hon lycklig?                              

– Nej, jag tror inte det, säger författaren till Ottar & kärleken, Gunilla Thorgren.

Helena Björk

Bild: Carolina Hemlin

Abortretorik

Aborters psykiska följder har varit en stridsfråga de senaste decennierna. De som är emot abort hävdar att aborter leder till trauman för kvinnor och av och till anklagas RFSU för att vara okänsliga inför kvinnors upplevelser av abort.

Prenumerera på RSS - Lena Lennerhed