Taggat med: mödradödlighet

Nepals första barnmorskor kommer att rädda liv

I Nepal, där tre av fyra barn föds hemma och mödradödligheten är hög, vet många inte ens vad en barnmorska gör. Men i år startar landets första barnmorskeutbildning, med tio engagerade studenter som kommer förändra mödravården. Ottar har besökt dem.

Historien om en förlorad dotter

Alliance Mubonesi blev 17 år. Hon var en av drygt 3 000 flickor och kvinnor som dog i barnsäng i Zimbabwe, bara under 2013. För Ottar berättar hennes pappa Leveson historien om förlusten av en älskad dotter.

Hopp om ett annat Bolivia

Osäkra aborter och dålig tillgång till preventivmedel är verklighet för många bolivianska kvinnor. Ottar har träffat människorättsaktivisten Teresa Lanza som slåss för ett annat Bolivia och som hoppas att den svenska regeringen ska sätta press på landet.

Webb-TV: Ottar i barnvagnsvimlet

Uppemot 800 personer deltog i Barnvagnsmarschen i Stockholm den 8 mars. Varje dag dör lika många kvinnor i världen till följd av graviditet. 

Läs mer: ”Mer både kan och behöver göras”

"Mer både kan och behöver göras"

Barnvagnsmarschen den 8 mars slog rekord – i hela 33 städer, från Boden i norr till Malmö i söder, marscherades det för att uppmärksamma och stoppa mödradödligheten i världen. Samtidigt säger biståndsminister Gunilla Carlsson att mer både kan och behöver göras.

Ett brott mot mänskliga rättigheter?

Kommer mödrars politiska banemän sitta på de anklagades bänk vid den internationella domstolen i Haag? Professor Staffan Bergström hoppas att skammen över att kvinnors hälsa försummas så katastrofalt blir för stor innan dess.

Mödradödligheten minskar - eller?

På liv och död

Subscribe to RSS - mödradödlighet