Taggat med: mänskliga rättigheter

Vilka är vi att döma

Martin Schibbye skriver om den dag då en av hans medfångar på Kality-fängelset i Etiopien vågade stå upp för de homosexuella internerna.

Queera eller mänskliga rättigheter?

BOK: Queer Wars (Polity Press, 2016).
Dennis Altman & Jonathan Symons.

Amnesty & avkriminaliseringen

Ottar backar bandet till Amnesty Internationals beslut i augusti 2015 om att arbeta för avkriminalisering av sexsäljare, hallickar och bordellägare. Vad var det som hände?

Ett brott mot mänskliga rättigheter?

Kommer mödrars politiska banemän sitta på de anklagades bänk vid den internationella domstolen i Haag? Professor Staffan Bergström hoppas att skammen över att kvinnors hälsa försummas så katastrofalt blir för stor innan dess.

Våldet mot hbt-personer extremt utbrett, visar ny FN-rapport

Den första FN-rapporten någonsin om mänskliga rättigheter för hbt-personer (homo- bi- och transpersoner) som FN lanserade igår 15 december ger en skrämmande bild av det utbredda hotet och våldet mot hbt-personer i världen. Den beskriver hur människor världen över mördas och utsätts för hatbrott, tortyr och frihetsberövande, endast på grund av att de inte är heterosexuella. 

I 76 länder är det idag brottsligt för personer av samma kön att ha sex med varandra. I åtminstone fem länder är det belagt med dödstraff: Iran, Mauretanien, Saudiarabien, Sudan och Yemen.

Hbt-personer utsätts för hatbrott i alla delar av världen. Det handlar om mord, kidnappning, misshandel, våldtäkt men också om psykiska hot och att människor godtyckligt får sin frihet inskränkt. Våld mot hbt-personer tenderar dessutom att vara särskilt onda jämfört med andra hatbrott. Överfallen är ofta organiserade av religiösa extremister, paramilitära grupper, nazister och extrema nationalister.

– FN:s rapport visar att det är oerhört viktigt att Sverige intensifierar arbetet mot dödstraff och verkar för en avkriminalisering och ökade rättigheter. Det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU i ett pressmeddelande på fredagen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève, Navi Pillay, konstaterar i rapporten att många länders regeringar alltför ofta förbiser våld och diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

 

Läs om FN-rapporten på RFSU:s hemsida.

Prenumerera på RSS - mänskliga rättigheter