Taggat med: normer

Transpersoner otrygga i skolan

Unga transpersoner som blir felkönade, osynliggjorda eller diskriminerade har ofta ingenstans att ta vägen. Ottars granskning visar på stora kunskapsbrister om trans i skolan.

Vi har världens chans

På 50 år har mycket hänt med samhällets sexnormer. Erik Centerwall skriver om ett öppnar samhälle där friheten att vara, välja och njuta är möjligare än någonsin.

»Vi är bara förälskade i 18 månader«

Relationsinstitutet.jpg

Karolina Bång och Relationsinstitutets grundare Simon Ceder. Bild: Ulrika Hammar.
Karolina Bång och Relationsinstitutets grundare Simon Ceder. Bild: Ulrika Hammar.

Vad finns det för alternativ till en tvåsam, monogam relation? Det är en fråga som nätverket Relationsinstitutet vrider och vänder på. Senast i form av en bokcirkel inför publik. Ulrika Hammar rapporterar från Inkonst i Malmö.

– Vi är bara förälskade i 18 månader. Sedan kommer frosten. Jag vet att många inte vill höra detta, men kärlek är en förhandlingsfråga, säger Tiina Rosenberg som är en av dem som har läst serieromanen Alternativet av Karolina Bång inför bokcirkeln på Inkonst scen i Malmö.

Tiina Rosenberg, genusvetare och professor i teatervetenskap, delar med sig av det finska talesättet: »När det blir frost så kommer grisen hem«. Hon menar att vi måste tillåta oss att ha elastiska relationer. Det ska gå att komma hem igen när det känns ensamt efter att en varit ute på vift ett tag.

Karolina Bång har själv beskrivit Alternativet som »en normkritisk bok om självhjälp, blandat med teorier om hur du blir som du blir eller hur det blev som det blev«. Hon har gjort en djupdykning i självhjälpsböcker och sammanfattat dem för att därefter kritisera hela genren med hjälp av humor.

»Det där med att man måste älska sig själv innan man älskar andra är en myt.«

Panelen, som förutom Tiina Rosenberg består av författaren Kristofer Folkhammar och Sara Alfredsson som är ordförande i RFSU Malmö, kommer ganska snart in på för- och nackdelar med relationer överlag. Sara Alfredsson menar att den bästa relationen har en med sig själv medan Tiina Rosenberg säger att vi bara genom att vara i den här världen har relationer.

– Det där med att man måste älska sig själv innan man älskar andra är en myt. Det går utmärkt att kombinera självhat med en stark känsla av empati för andra, tillägger Kristofer Folkhammar.

I slutet av samtalet visar det sig att Karolina Bång stått och tjuvlyssnat i kulisserna. Hon berättar att idén till Alternativet bygger på hennes »hat till anknytningsteorin« och hoppas att publiken kommer att fortsätta samtalet om alternativ till tvåsamhet när de kommer hem.

Ulrika Hammar

Relationsinstitutet bildades med syfte att utforska tankar om relationer, filosofiskt och med intresse för normer. Det görs dels med hjälp av skrivna texter, dels i panelsamtal som detta.

Nästa bokcirkelsamtal hålls den 2 mars på Inkonst i Malmö. Då ska bland andra Ninni Holmqvist och Mona Masri diskutera Gun-Britt Sundströms Maken. Relationsinstitutet anordnar även andra publika event på tema kärlek, sex och relationer i Helsingborg och Göteborg under våren. För ett fullständigt program: https://www.facebook.com/relationsinstitutet/

Allt du inte vågar fråga

Imorgon lanseras »Världens viktigaste bok« som ger alla 10-13-åringar, deras föräldrar och lärare, svar på frågor om sex, normer, kärlek och vänskap. Ottar träffade författaren Nathalie Simonsson.

Prenumerera på RSS - normer