Taggat med: nr 1-2004

Kränkande väg till nytt kön

Förnedrande, segdragen och med dålig omvårdnad. Så beskrivs den svenska vården av personer som har genomgått ett könssbyte. Patienterna försöker att vara så medgörliga som möjligt för att få det hela överstökat. Några reser till Thailand för att slippa tampas med landstinget. Ottar har träffat tre kvinnor som berättar om den långa vägen från man till kvinna.

Carin Jämtin: Vi måste vara taktiska

Tre böcker du bör läsa

Pernilla Ståhl är frilansskribent och tidigare medarbetare på Sydsvenska Dagbladets ledarredaktion. Här tipsar hon om tre av sina favoritböcker.

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

Ung utan lust

Ottar har träffat Marianne Göthberg, psykoterapeut på RFSU-kliniken, som i dagarna slutfört en rapport om unga pars sexuella problem.

Första gången

Första gången är ett av de stora stegen in i den kollektiva vuxenheten. En initiationsrit som man antagligen kommer att minnas resten av livet. Men hur viktig var den? Är det en lika stor händelse idag som då? Ottar har frågat fyra personer.

Rättning i ledet

Feminism i all ära men håll det för dig själv. Den mamma som har en annan syn på kön och familj än normen ses inte med blida ögon. Var beredd på en utskällning om du dyker upp med fel personer på förlossningen.

Livet för oss utan barn

Krönika om barnlöshet av Bodil Sjöström.

Sund egoism ger vardagspassion

Passionen är en balansakt som ligger farligt nära besatthetens gräns. Trots det ger den färg åt livet. Det menar psykologen Barbro Lennéer-Axelson som vill lyfta fram vardagspassionen - den som inte bara handlar om kärlek och sexualitet.

"Underlivsfrågor" i storpolitiken

En profilfråga för Sverige. Det säger regeringen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Men var är ministrarna som uttalar detta offentligt i internationella sammanhang? Än mer sällsynt är denna fråga på mediernas dagordning. Ottar undrar hur en prioriterad fråga för regeringen kan hamna så långt ned på agendan.

Sidor

Prenumerera på RSS - nr 1-2004