Taggat med: nr 1-2006

Europa se upp - moralisterna kommer!

Kroatien står på tröskeln för att bli nytt EU-land och slimmas nu till den rätta läran. Under krigsåren på 1990-talet idealiserades modern och idag trampar kvinnorörelsen vatten. Vesna Kersic, känd kroatisk journalist och feminist, ser dubbelmoralen växa.

Inget sex tack - vi är skottar

Så tuktas en nation

En demokrati i kris. Som aldrig förr integreras nu religionen i dagspolitiken. Polenkännaren Peter Johnsson beskriver en utveckling långt ifrån vad folket faktiskt vill ha.

"Jag trodde aldrig jag skulle behöva stå på barrikaderna igen"

Sexuell kontrarevolution

Längtan efter demokrati ledde till anarki och maffiavälde. I stället för sexuell frihet fick ryssarna porr och prostitution. Nu är det många som vill tillbaka till den gamla tiden. För kvinnorna är det svårare – och ensammare – än någonsin.

Ser du tecken på en ökande moralism i Europa?

Nationen, skammen och längtan efter mening

Vad har dansbaneeländet gemensamt med nazismen och Åke Green? Ganska mycket, menar Kristina Hultman, och lägger ett intrikat pussel du inte fick lära dig i skolan. Där förvirringen och förenklingarna får oss att vilja operera bort cancersvulsten.

Drömmen om rättvisa

En vänstervåg sveper över Sydamerika. När Néstor Kirchner blev president i Argentina satte han mänskliga rättigheter på agendan. Men kyrkan håller fortfarande politiken i ett järngrepp. Magnus Rosshagen känner av stämningarna.

Mödomshinnan är en myt

Enstaka galningar... eller?

Sidor

Prenumerera på RSS - nr 1-2006