Taggat med: nr 2-2008

Rättighetsrea

Det må ha varit en lokal framgång att det var Sveriges mest konservativa riksdagsparti, kristdemokraterna som lade fram det slutliga förslaget som gav utländska kvinnor rätt att söka sig till Sverige för att få en abort, men på andra håll i Europa ser det värre ut.

RFSU om 75 år

Slaget om porren

Slagorden från 30 000 demonstranter ekar över Trafalgar Square. På plakaten kan man läsa: »Sverige – mer porr, mer självmord, mer alkoholism och mer gonorré för varje år«. I demonstrationsvimlet syns bland andra den fagre och nyfrälste »Living Doll«-sångaren Cliff Richards. Det är hösten 1971 och en radikal svensk skandalfilm har just haft biopremiär i England.

Breven till Ottar

När RFSU öppnade sin rådgivningsverksamhet i sexuella frågor 1933 vällde breven in till Elise Ottesen-Jensen. I en liten lokal på Regeringsgatan i Stockholm tog Elise och tre läkare emot ängsliga och vetgiriga patienter, och horder av brev. 3 000 frågebrev blev besvarade bara under de två första åren. Här är ett litet urval från de första decennierna.

75 år av sex och politik

Anna Hellgren ger en översikt till viktiga händelser i "sex-Sverige" de senaste 75 åren.

Så blev förövare människor

För drygt trettio år sen, den 1 augusti 1977, öppnades Sveriges första mottagning för våldtagna kvinnor på RFSU. Mottagningen startades som en följd av den enhälliga kritik som riktats mot ett nytt lagförslag om våldtäkt. I princip föll förslaget på att offrets handlande före övergreppet skulle kunna bli ett skäl till lindrigare straff vid bedömningen av brottet. Till exempel ge böter istället för fängelse. Det var en klart kvinnofientlig propå med rötter i gamla könsroller, ansåg RFSU i sitt remissvar, och menade att innebörden var att kvinnan får skylla sig själv om hon inte gör tillräckligt motstånd. En fråga som är aktuell för debatt idag, trettio år senare…

Alla älskar att hata media

Sexfixeringen i media är ett kärt samtalsämne. Sexhets, orgasm jakt, kommersialisering av sexualitet och snuttifiering av känslolivet – allt brukar bli mediernas fel. I en ny avhandling om sexuellt risktagande av forskaren Maria Ekstrand framkommer att medias sexfixering kan påverka ungdomar negativt.

Prenumerera på RSS - nr 2-2008