Taggat med: nr 3-2004

Ultrakonservativ leder EU-kvinnor

Gör det själv - en abortmanual

Grönt ljus för Turkiet

Våldtäktsöverlevernas krav

Presidentfru lovar skydd

"Ett hot mot vår säkerhet"

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

Queeraktivistens tips

Magnus Strandlund är queeraktivist och med i den queerfeministiska teatergruppen KUNQ.

Det finns ingen förkastlig sexuell läggning

Torbjörn Tännsjö ifrågasätter att homosexuella, till skillnad från andra minoriteter, ska särbehandlas och få samma rättigheter som heterosexuella. De som kritiserar heterosexualiteten som norm borde förklara vad de vill ersätta den med, menar han. De som bedriver sodomi, pedofili eller nekrofili borde kanske också ha rättigheter?

Kan du de kontroversiella orden?

Den sexualpolitiska arenan är minerad mark vad gäller ord och begrepp. Vid den internationella befolkningskonferensen i Kairo (ICPD) 1994 förändrades världens syn på befolkningsfrågor. I fokus kom individens rätt till sexuell och reproduktiv hälsa – till skillnad från tidigare demografiska mål om att styra befolkningstillväxten. Samtidigt började kampen om orden – och kampen om människors rätt att själva bestämma.

Sidor

Prenumerera på RSS - nr 3-2004