Taggat med: nr 3-2011

De vita och de andra

Exotiska främlingar, jämställda svenskar och ett ständigt tolkningsföreträde för det vita. Sissela Nordling Blanco läser tre decenniers Ottar och önskar sig en annan framtid.

"Man blundar för hedersvåldet"

Sara Mohammad kom till Sverige i början av 1990-talet och har sedan dess varit en förgrundsgestalt i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon blev själv utsatt som ung, flydde till Sverige och startade så småningom föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Mohammad tycker att hedersrelaterat våld har uppmärksammats mer och mer i Sverige, men konstaterar att det fortfarande är tusentals ungdomar som lever i rädsla för sina familjer, medan politikerna står rådvilla.

Sexpionjär: HANS NESTIUS

Fler måste bli medvetna

Som chef för Socialstyrelsen var det Barbro Westerholm som tog bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet efter den berömda ockupationen av myndigheten av myndigheten 1979. Nu vill hon stoppa steriliseringskravet för transpersoner som vill byta kön.

Tecknat för vuxna

En ny sexuell revolution?

Det personliga är politiskt, sägs det. Men är sex verkligen politik? Ottar samlade fyra initierade figurer för ett samtal kring makt, nykonservatism och frivillig kastrering.

Ottar i Colombia: "Lagen var det lätta"

Åren 2006-2007 skedde en smärre revolution i Latinamerika, då både Colombia och det federala distriktet Mexico City öppnade upp sina abortlagar. Ottar har rest västerut och mött framgångar och bakslag i en fråga som aldrig verkar lägga sig.

Slaget om livmodern

Är surrogatmödraskap det ultimata utnyttjandet av kvinnan? Eller en möjlighet till frigörelse? Agnes Arpi ser begrepp byta innebörd under trettio år av debatt.

”Motståndet har sin speciella tjusning”

Birgitta Stenberg debuterade som författare 1956 och har sedan starten haft ett genomgående tema; kampen för en fri sexualitet. Ottar ville veta vad som hänt med den sexuella frigörelsen – är vi på väg, är den uppnådd? Birgitta Stenberg menar att vi går en dystopisk framtid till mötes, om saker inte förändras i grunden.

Prenumerera på RSS - nr 3-2011