Taggat med: nr 4-2004

FN-trupper exploaterar barn

Faela och Anna är två av de unga flickor som utnyttjats sexuellt av soldater från FN:s fredsbevarande styrkor i Demokratiska republiken Kongo. Den brittiska frilansjournalisten och fotografen Kate Holt avslöjade övergreppen. Hennes artikel fick FN att reagera. Nu skriver hon i Ottar om historien bakom.

Dig ska jag älska livet ut

Gun och Karl-Eric Rinman har precis firat sin 47-åriga bröllopsdag. Mellan dem finns en osynlig väv av livets trådar. De är lyckliga och stolta över att ha bevarat sin långa relation levande.

Vem bryr sig om Europas unga? Kyrkan kan ta över sexualundervisningen

Sexualundervisning är en del av våra sexuella och reproduktiva rättigheter. De flesta EU-länder instämmer. I alla fall på papperet. Men i ett antal länder driver den katolska kyrkan hårt att ungdomar inte bör få lära sig om sexualitet. Ottar har kartlagt hur det står till med sexualundervisningen.

Påvens maktspel i EU - Sverige alltför naivt

Har katolska kyrkan något inflytande i EU? Nej, hävdar svenska regeringens förhandlare i EU, liksom svenska EU–kännare. Att den föreslagna kommissionären, och påvevännen, Rocco Buttiglione, röstades bort, liksom att en hänvisning till de kristna värderingarna togs ur förordet till den nya konstitutionen, ses som bevis för denna ståndpunkt. Men att artikel 51 i den nya konstitutionen ger kyrkan särskilda privilegier inom EU är det få som känner till. Inte heller att Vatikanen har ett eget lobbykontor i Bryssel eller hur kyrkan styr i nya medlemsländer.

Kvinnor utesluts ur fredsförhandlingar

Mina fördomar om smisk

Äldre söker lust

Äldre kvinnor startar inte nya sexuella relationer i samma utsträckning som äldre män. Om orsakerna bakom detta skriver Marianne Göthberg och Eva Hedlund, sexualrådgivare och psykoterapeut, i den nya boken Om kärlek (Prisma). I kapitlet ”Jag är ju inte ung precis, men går det att fråga i alla fall” analyserar de sin mångåriga erfarenhet av att jobba med äldre och sex på RFSU-kliniken. Ottar ställde några frågor till Marianne Göthberg med anledning av den nya boken.

På spaning i sexualpolitiken

Sveriges första homoförlag

Nepalesiska kvinnor benådade

Sidor

Prenumerera på RSS - nr 4-2004