Taggat med: orgasm

An orgasm a day keeps the doctor away

Johanna Sjödin skriver om sex som får en att må bra, och att bejaka sin kåthet för hälsans skull.

Hellre döden än att slicka fitta

Kristina Lindquist  ser fixeringen vid penetration leda till orgasmglapp, operation och död.

Orgasmprinsessan

Där kvinnors sexualitet är tabu måste kampen för jämställdhet börja i sovrummet. Indonesiska aktivisten Firliana Purwanti vill få världens största muslimska land att prata om orgasmer.

Informationskonst för fittbärare

Tre frågor till… köpenhamnsbaserade konstnären Sara Ursina som gjort en »handbok för ejakulation«, den första i trilogin Sprutlösningen.

Orättvisa orgasmer

Ottars bloggare Tanja Suhinina funderar på ojämna utfall när det gäller orgasm vid tillfälligt heterosex. Mer slickande på första dejten, är hennes recept.

Det är svårt att tala om könsskillnader i sexualitet utan att fastna i orsak och verkan. Ja, vi vet att kvinnor onanerar mindre än män, och är mindre peppa på att ha sex utanför förhållanden, men vad ska man göra med den informationen? Ska man tänka att det nog är hormoner och medföddheter bakom, eller ska man försöka ändra på samhället?

Oavsett hur man ser på det kan det vara roligt att tänka på en detalj i sammanhanget sex utanför relationer – nämligen vilken typ av sex man har med ett one night stand och vilken typ av sex man har med sin fasta partner. Det har visat sig att åtminstone i västsamhällen är oralsex på kvinnor något som hör förhållanden till, och är mer ovanligt i korta sexuella förbindelser. Samlag där vaginan omslutar en penis är desto vanligare.

Detta skulle man ju kunna se som ett mindre problem om det inte var så att sådana samlag ger olika utfall för män och kvinnor när man ser till orgasmen. På det stora hela kommer män. På det stora hela kommer kvinnor inte. Däremot är oralsex mer orgasmframkallande för kvinnorna, men det sysslar man uppenbarligen inte med på första dejten. Enligt en studie som påpekar detta är det också så att amerikanska collegestudenter förväntar sig att män och kvinnor ska vara lika tillfredställda i fast relation, men förväntar också sig att i korta förbindelser kommer kvinnor vara betydligt mindre tillfredställda än män.

Däremot är oralsex mer orgasmframkallande för kvinnorna, men det sysslar man uppenbarligen inte med på första dejten. 

Det här får mig att tänka på skildringar av amerikansket ungdomssex på 50-talet, där man torrjuckade i baksätet. Det funkade utmärkt för tjejen i tajta jeans, och mindre orgasmlyckat för killen som såg tjejen som en tease. Men penetrationssex sparade man ju till fast förhållande, gärna giftmålet. Dagens ungdomar på samma kontinent har ändrat reglerna för vad som görs i baksätet, och orgasmmönstret har ändrats.

Om vi antar att orgasm är viktigt, kan vi genast se att bristen på fittslickning i engångsförbindelser förmodligen i längden får kvinnor avtända på att ha sådana, och snarare satsa på att skaffa fast fittslickande partner. Hur roligt är det liksom att vara med om nåt som både du och partnern inte förväntar vara så skönt för dig? Kommer mer oralsex på första dejten få kvinnor att vara lika intresserade av att ha engångsligg som män – kanske, kanske inte. Men även om den enda samhällsförändringen vi åstadkommer är fler orgasmer så är det inte fy skam det heller!

Text: Tanja Suhinina

Kvinnors orgasm - hur många finns det?

Multipel orgasm för män — går det?

Prenumerera på RSS - orgasm