Taggat med: preventivmedel

Coronakrisen ökar kvinnors utsatthet i flyktingläger

Bristande tillgång på kondomer, preventivmedel och mensskydd. Världens mobilisering för att stoppa covid-19 slår hårt mot utsatta grupper – och våld i nära relationer och mot kvinnor ökar. Ottar gör ett svep över hur sexuell och reproduktiv hälsa drabbas av coronakrisen.

Coronakrisen skylls på hbtqi-personer

Hbtqi-rörelsen har anklagats för både Roms fall, jordbävningar och Spaniens dåliga ekonomi. Nu är det dags för coronabeskyllningarna.

Ottar klimattestar: Preventivmedel!

I valet av preventivmetod är det viktigaste att det faktiskt fungerar och att du mår bra av det. Men vill du också väga in klimatpåverkan – eller ställa krav på tillverkarna kring hållbarhet – så ger Ottar dig hjälp på traven och hjälper dig att göra de mest miljösmarta valen.

SERIE: Ottar – en historia om kamp

Vilket är arvet från sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen? Elin Lucassi tecknar historien bakom Ottars namne.

P-salva för män börjar testas i Sverige

Världens nu ledande forskningsprojekt om preventivmedel för män börjar snart att rekrytera testpersoner i Sverige. I oktober ska studien starta.

Hormonfritt p-piller forskas fram på KTH

Bioingenjören Thomas Crouzier har upptäckt ett nytt, hormonfritt sätt att skapa en barriär mot spermier. Förhoppningen är att det ska leda till ett färdigt preventivmedel inom fem år.

Subventionerade p-medel indragna för unga asylsökande

I juni 2017 beslutade Migrationsverket att dra in subventionerade preventivmedel för unga asylsökande. Men informationen har inte nått barnmorskorna som möter målgruppen.

Apoteken nekar unga tjejer preventivmedel

På flera håll i landet har apotekspersonal nekat tjejer under 15 år preventivmedel. Enligt barnmorskor som Ottar pratat med är förklaringen att utrymmet för personliga moraliska argument ökat sedan sexualbrottslagen skärptes. Apotekarna försvarar sig med att preparaten inte är testade på minderåriga.

Vasektomi alternativ till p-piller – än så länge ovanligt

Trots att vasektomi – att skära av sädesledarna – är enkelt, snabbt och har få biverkningar använder bara tre procent av världens par metoden. Detta ville Jonathan Stack och urologen Doug Stein ändra på.

Fler än någonsin har möjlighet till bra familjeplanering

Enligt en ny rapport från FN-oganisationen Family Planning 2020 har aldrig så många människor haft tillgång till moderna preventivmedel som nu.

Sidor

Prenumerera på RSS - preventivmedel