Taggat med: prostitution

Argentina – först i världen med transkvotering

ARGENTINA. En procent av alla arbetstillfällen på statliga myndigheter och institutioner ska reserveras för transpersoner. En ny och världsunik kvoteringslag.

»Ansvaret ska ligga hos köparen och hallicken«

I mitten av maj röstade EU-parlamentet ja till att skärpa kampen mot människohandel. Har direktivet som antogs 2011 alltså inte fått den effekt man hoppats på? Ottar pratar med parlamentariker i EU och möter Adriana från Rumänien, som sålt sex i Göteborg i över tio år.

»Jävlar, vad jag är feminist!« Tre kvinnor som säljer sex berättar.

Enkla pengar, bekräftelse eller förnedring? Journalisten Padma Schrewelius har lyssnat till berättelser om att sälja sex från tre personer i olika svenska städer. På grund av stigmat vill alla vara anonyma.

Sexarbete eller prostitution

Ottar gav två aktivister och debattörer som har olika ståndpunkter i frågan om sexköpslagen fem likadana frågor och fria händer. Det blev resonemang om makten och laddningen i begrepp, förtryckens mekanismer och feminism. Läs Kajsa Ekis Ekman och Emmy M. Kerstinsdotter.

Den outforskade torsken

För 100 år sedan var det ett friskhetstecken att köpa sex, i dag anses torsken sjuk eller onormal. Men en sak är densamma, det är (i princip) alltid en man. Forskaren och etnologen Rebecka Lennartsson ger oss nedslag i sexköparens obeforskade historia.

När hon köper sex

Skildringar av kvinnors sexturism präglas av ett förmildrande skimmer, skriver Ottars krönikör Valerie Kyeyune Backström.

»Det är ett mansproblem«

Vem är sexköparen? Vi frågar Simon Häggström, gruppchef vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, som sedan 2009 arbetar med att gripa sexköpare, hjälpa utsatta sexsäljare och avslöja organiserad människohandel.

Inte bara könsmakt

Vad händer med radikalfeminismens analys av sexhandel som en grundbult i könsmaktsordningen när män och transpersoner säljer sex? Hannah Lemoine och Amra Bajric efterlyser ett bredare maktperspektiv.

Barnen blir mödrarnas väg ur prostitutionen

Lalitha Nair startade ett barnhem i New Delhis prostitutionskvarter för att ge barnen en bättre framtid. Men det visade sig snart att verksamheten även är en framgångsrik metod för att förändra mödrarnas liv.

15 år med sexköpslagen - en genomgång

Oändliga debatter, ett otal rapporter och en statlig utredning har försökt ge svaret på vad kriminaliseringen av sexköp inneburit – men gränsen mellan fakta och ideologi är ofta oklar. Ottar har synat lagbokens sexualpolitiska stötesten.

Sidor

Prenumerera på RSS - prostitution