Taggat med: rasism

Finns det trygga rum på Clubhouse?

Clubhouse var en fristad för rasifierade, hbtqi-personer, kinksters och unga i förorten, men det nya sociala mediet håller på att byta skepnad. Skribenten Juliet Atto ser hur mediepersoner och influencers är på väg att ta över.

Svart kärlek

Black lives matter-rörelsen har fört debatten om antisvart rasism framåt. Sociala medier har i år svämmat över av personliga berättelser om våld och diskriminering. Men sällan syns berättelser om hur vi läker från förtryck. Kan »svart kärlek« vara motgiftet till antisvart hat? Juliet Atto låter fem personer öppna sina hjärtan.

När sexuella preferenser blir rasism

För drygt ett år sedan introducerade dejtingappen Grindr initiativet Kindr för att förbjuda diskriminering i stil med att skriva »No fats, no femmes, no asians« i sin profil. Men går det att få bort rasism och sexism så länge användarna är fria att utrycka sina preferenser?

Vilka barn är välkomna?

Barnafödande har lyfts som den största klimatboven i debatten. Elina Pahnke konstaterar att det snedvridna samtalet landar i vilka människor som är önskvärda. Icke-vita barn och deras föräldrar pekas ut som syndabockar, samtidigt som de rika ländernas koldioxidutsläpp ignoreras.

Svart kvinna – hyllad pjäs turnerar över landet

Instagramkontot som blev en hyllad bok har nu även dramatiserats och iscensatts. I Fanna Ndow Norrbys pjäs 24 timmar Svart kvinna får vi följa med fyra kompisar under en ödesnatt där rasismen utmanar deras relation — och strategierna för att överleva blottläggs.

Vems revolution är #metoo?

Systerskapet i #metoo-rörelsen var starkt, men vem inkluderas? Ottar har talat med fem röster om intersektionalitet, cis-dominans och om vem som har råd att komma ut med sin story.

Barns kroppar blir slagträn

Bilan Osman frågar sig vad som händer när barn används för att demonisera »den andre« i en rasistisk och sexistisk debatt

»I can’t believe this is happening«

Grattis rasism, näthat, misogyni och alltings jävlighet. Det här valet vann ni. Tomas Hemstad kommenterar Trumps valseger direkt från Castro i San Francisco.

När hon köper sex

Skildringar av kvinnors sexturism präglas av ett förmildrande skimmer, skriver Ottars krönikör Valerie Kyeyune Backström.

Vad vi (inte) vet

Vad är det som säger att ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan inte kommer från en familj med feministiska förkämpar? Ottars chefredaktörer om alltför snabba slutsatser.

Sidor

Prenumerera på RSS - rasism