Taggat med: samtycke

Vad är viktigast av allt?

Nu kommer en ny bok för tonåringar om kroppen, känslor och sex, om relationer, psykisk ohälsa och integritet. Framtagen med unga själva. Nathalie Simonsson, sexualupplysaren bakom »Världens viktigaste bok« är aktuell med »Viktigast av allt«.

Våldtäktsstatistik 1950-2017

Anmälningarna ökar och andelen uppklarningar minskar. Ottar bad datajournalisterna på J++ gå igenom statistiken kring våldtäkter.

Mot en försvagad samtyckeslag?

I början av året riktade lagrådet hård kritik mot regeringens förslag om samtycke i den nya sexualbrottslagstiftningen. Men kritiken kommer också från annat håll. Är det en urvattnad samtyckeslag som kan vara på plats i sommar?

Samtycke på scen med Cleo och Juck

I helgen drar rapparen Cleo och danskollektivet Juck ut på Sverigeturné med Riksteatern för att sprida feminism från scenen. Ottar pratar med Nathalie »Cleo« Missaoui, om #metoo, samtycke och våldtäktskultur.

Sexualpolitisk ketchupeffekt

Sexualbrottsutredningen innehåller en mängd lovande förslag – inte bara om samtycke. Nu är det upp till bevis, konstaterar chefredaktörerna som summerar ett händelserikt sexualpolitiskt år.

Vill du äta jordgubbar?

Elin Bengtsson aktualiserar samtyckesfrågan genom att ifrågasätta »tankeläsning« som en bra grund för att ha ömsesidigt sex. Och visar vad alla kan lära sig av BDSM.

Tyskland kan skärpa våldtäktslagstiftningen efter Köln

I onsdags godkände den tyska regeringen en skärpning av våldtäktslagstiftningen. Den nya lagstiftningen ska ta bort det nuvarande kravet på fysiskt motstånd från överlevaren för att få övergreppet att klassas som våldtäkt.

BDSM vattendelare i fråga om samtycke

12-femfor.JPG

Olga Persson, SKR, Ulrika Westerlund, RFSL och Sakine Madon, skribent

Ska en kropp kunna köpas för sex, misshandlas, eller bära barn åt andra – bara det går att bevisa att de inblandade personerna samtyckt?

Det finns få lika starka vattendelare inom den feministiska rörelsen som bdsm (bondage, disciplin, dominans och underkastelse) surrogatmödraskap och sexköpslagen. Under den gångna helgens feministiska forum i Stockholm blev skiljelinjerna tydliga mellan SKR:s förbundsordförande Olga Persson, debattören Sakine Madon och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett samtal som diskuterade var gränsen går för den fria viljan.

Inte helt oväntat gick åsikterna isär, framför allt när det gäller bdsm. ”Malmömålet” kom på tal mer än en gång, där en 33-årig man som slagit en naken 16-årig flicka med rotting och linjal, samt satt krokodilklämmor i hennes bröst under en helg friades. Eftersom hon skrivit till honom på internet att hon gillade bdsm, samt att de hörts inför träffen och bestämt upplägget bedömde domstolen att hon samtyckt till våldet.

Sakine Madon välkomnar den friande domen och anser att det är bisarrt att staten ska ha pekpinnar när det gäller sådant som vuxna kommer överens om i sovrummet.

– Det påminner om hbt-frågornas mörka historia och grundar sig i hur olika syn vi har på män och kvinnors sexualitet. Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Ulrika Westerlund:

– Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell preferens. Vi tycker inte att vissa sorters sex ska ha andra åldersgränser än de som lagen redan anger.

Olga Persson från SKR höll inte med. När Malmödomen kom hösten 2011 skrev hon en debattartikel som kritiserade den och tryckte på att barn ska skyddas mot sexuell exploatering och övergrepp.

– Det är tröttsamt att alltid kallas moralistkärring i de här sammanhangen. Faktum är att det finns problem när misshandel hamnar i domstol och försvaret kommer med argumentet ”du gillar ju våldsamt sex”. Debatten kring detta har blivit grovhuggen, frågan berör oss faktiskt inte så länge händelserna inte hamnar i rättssalen.

Det enda alla var positiva till att det behövs en statlig utredning om surrogatmödraskap.

Prenumerera på RSS - samtycke