Taggat med: STI

Hivarbetet bantas bort i Sverige

Färre nås av förebyggande hivarbete när utbildningar dras in, studenmottagningar läggs ner, kampanjer stoppas. Det är effekten av att regeringen halverade budgeten till hiv-förebyggande arbete 2017. Tanken var att landsting och kommuner själva skulle finansiera arbetet med hiv och aids. Ottar frågar – hur har det gått?

Kris i hiv-arbetet efter halverad budget

Utbildningar dras in, kondomkampanjer stoppas och tidningen Insikt läggs ned. Det är några av konsekvenserna bara några månader efter att 75 miljoner av de statliga hiv-pengarna försvunnit, visar Ottars rundringning. I slutändan finns en risk för ökad spridning av hiv.

Appar testar hiv och sprider klamydia

I USA pratas det om »Grindr-effekten«, att könssjukdomar ökar genom de nya beteenden som dejting-appar skapar. Samtidigt används ny mobilteknik för att testa hiv i utsatta miljöer. Ottar ser både frälsning och farhågor med apparnas alla möjligheter.

Vid ett vägskäl – Sveriges syn på kriminalisering av hiv

– Vi behöver hålla isär vad som är medmänskligt rimligt och vad som är åtalbart. Det säger smittskyddsprofessorn Jan Albert som hoppas på fortsatt avkriminalisering av människor som lever med hiv. Ottar har tittat närmare på uppluckringen av en av världens hårdaste riktlinjer kring kriminalisering av potentiell överföring av hiv.

Har du herpes? Slicka på din Iphone och få svar

Prenumerera på RSS - STI