Taggat med: trans

Argentina – först i världen med transkvotering

ARGENTINA. En procent av alla arbetstillfällen på statliga myndigheter och institutioner ska reserveras för transpersoner. En ny och världsunik kvoteringslag.

Transfrågorna blir ett av tjugotalets stora politiska områden

Frågor om juridiskt kön, hormonbehandling för minderåriga och tillgång till inkluderande bad- och omklädningsrum har fått allt större utrymme runt om i världen. Allt fler transpersoner tar plats bland politiska makthavare och blir synliga i offentligheten. Transfrågan tycks bli en av tjugotalets stora på den politiska dagordningen, spår Erik Galli.

Regeringen satsar på intersex – men stoppar inte kritiserade operationer

I regeringens nya hbtqi-handlingsplan satsas det för första gången på intersexfrågan.
– Vi har inte gjort tillräckligt för intersexpersoners situation i Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP).

Hej aktivist: Mia Mulder och Sherenté Mishitashin Harris

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Youtubern Mia Mulder från Sverige och aktivisten Sherenté Mishitashin Harris från Narragansett-stammen i Nordamerika.

Går det att mötas?

Är transpersoners rättigheter en självklar del av den feministiska kampen? Eller ses transpersoners rättigheter som ett hot, ett perspektiv som urvattnar feminismen? Diskussionen är inte ny, men den har dykt upp med full kraft
igen det senaste året. Ottar pratar med aktivister och forskare om vad de anser att konflikten egentligen handlar om.

»Transpersoner diskuteras som en teori«

Var går gränsen? Ifrågasättandet av transpersoner som varit starkt de senaste åren handlar inte om rättigheter. Debattörerna söker efter en gräns för hur mycket transpersoner egentligen får finnas till, får vara, skriver Tomas Hemstad. Rötterna till den radikalfeminism som vill exkludera transpersoner från feministiska rum går tillbaka till 1970-talet.

»De hade kunnat lyssna, försöka förstå«

Kränkande och olagliga bedömningar. Hanteringen av asylsökande transpersoner har förvärrats, enligt RFSL. Ottar har träffat Lee och Zara som tappar tron på Sverige, i väntan på besked från Migrationsverket.

»Det har blivit svårare att bli tagen på allvar«

Hur påverkas unga transpersoner av debatten om transvården? Ottar har träffat Amanda Hansson och Theo Haglund som menar att deras röster inte fått plats i diskussionen.

Antitrans-allians

När debatten om transvården tog fart 2019 blev föräldranätverket Genid en tung röst. De beskriver sig som »oroliga föräldrar till unga med könsdysfori«. Men Genids kritik mot transvården uppstod inte i ett vakuum. Ottar avslöjar kopplingar till kristna konservativa grupper, och radikalfeminister med en transkritisk agenda.

Kamp möter hat

Det ökande motståndet mot genus, feminism, antirasism och frågor som abort och trans tar sig skiftande uttryck. Ottar lyssnar till fem röster som alla mött motståndet, som privatpersoner, aktivister eller i sitt yrke.

Sidor

Prenumerera på RSS - trans