Taggat med: transrättigheter

Vad kan vi vänta oss av Biden?

Hur snabbt kan Joe Biden återkalla Trumps otaliga försämringar när det gäller transpersoners rättigheter, tillgång till abort och diskrimineringsskydd. Hur kommer Bidens sexualpolitik se ut?

Cis Universum

jenna2.jpg

Numera diskvalificerade Jenna Talackova. Bild: Model Mayhem

Transkvinnor inte tillräckligt mycket kvinnor för Miss Universum

Jenna Talackova var en av de 60 som kommit till final när hennes profil i förra veckan plockades bort från Miss Universe Canadas hemsida. Organisatörerna skriver i ett medelande att Jenna Talackova inte kommer delta i årets skönhetstävling, som äger rum i Toronto i maj i år. Detta eftersom hon »inte uppfyller kraven« – på att vara cis*.

I Miss Universum, där vinnaren i Miss Universe Canada får tävla, säger reglerna att de tävlande måste vara »naturally born women«, vilket arrangörerna inte anser att Jenna Talackova är. Ett liknande scenario utspelade sig år 2004 då kinesiska Chen Lili uteslöts på samma grund.

Det är alltså mer än tävlingens skönhetsideal som känns snävt.

Sara Borsiin

 

Uppdatering: Den 3 april ändrade tävlingens ledning sitt beslut och Jenna får nu ställa upp i tävlingen. Läs om det i DN här

 

* Cisperson = En person vars könsidentitet och omgivningens upplevelse av den stämmer överens med det kön som tilldelades en vid födseln.

Källa: The Huffington Post

 

 

Strålande kampanj från Argentina

SE44A2UItNQ

Missa inte de här två reklamfilmerna från Argentina! Det är hbt-organisationen Obs.salta som producerat dem och syftet är att väcka opinion för ett lagförslag om utökade rättigheter för transpersoner. (Den som inte talar spanska kan tacka bloggen Blabbeando för översättningen på skärmen)

Prenumerera på RSS - transrättigheter