Taggat med: ulrika westerlund

Kan du äta bort din endometrios?

Ulrika Westerlund, själv drabbad av sjukdomen endometrios, har genom åren provat olika kostråd med varierande resultat och vill veta om effekter av kostförändringar och endometrios går att bevisa. Meningarna går isär.

"Steriliseringskravet kan inte längre rättfärdigas"

Tvångssteriliseringar av transpersoner är diskriminerande och kravet bör inte tillämpas, har nu kammarrätten slagit fast i en historisk dom. Samtidigt mobiliserar RFSL för att under nästa år kräva skadestånd av staten för de som tvingats sterilisera sig i samband med könskorrigeringar.

BDSM vattendelare i fråga om samtycke

12-femfor.JPG

Olga Persson, SKR, Ulrika Westerlund, RFSL och Sakine Madon, skribent

Ska en kropp kunna köpas för sex, misshandlas, eller bära barn åt andra – bara det går att bevisa att de inblandade personerna samtyckt?

Det finns få lika starka vattendelare inom den feministiska rörelsen som bdsm (bondage, disciplin, dominans och underkastelse) surrogatmödraskap och sexköpslagen. Under den gångna helgens feministiska forum i Stockholm blev skiljelinjerna tydliga mellan SKR:s förbundsordförande Olga Persson, debattören Sakine Madon och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett samtal som diskuterade var gränsen går för den fria viljan.

Inte helt oväntat gick åsikterna isär, framför allt när det gäller bdsm. ”Malmömålet” kom på tal mer än en gång, där en 33-årig man som slagit en naken 16-årig flicka med rotting och linjal, samt satt krokodilklämmor i hennes bröst under en helg friades. Eftersom hon skrivit till honom på internet att hon gillade bdsm, samt att de hörts inför träffen och bestämt upplägget bedömde domstolen att hon samtyckt till våldet.

Sakine Madon välkomnar den friande domen och anser att det är bisarrt att staten ska ha pekpinnar när det gäller sådant som vuxna kommer överens om i sovrummet.

– Det påminner om hbt-frågornas mörka historia och grundar sig i hur olika syn vi har på män och kvinnors sexualitet. Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Ulrika Westerlund:

– Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell preferens. Vi tycker inte att vissa sorters sex ska ha andra åldersgränser än de som lagen redan anger.

Olga Persson från SKR höll inte med. När Malmödomen kom hösten 2011 skrev hon en debattartikel som kritiserade den och tryckte på att barn ska skyddas mot sexuell exploatering och övergrepp.

– Det är tröttsamt att alltid kallas moralistkärring i de här sammanhangen. Faktum är att det finns problem när misshandel hamnar i domstol och försvaret kommer med argumentet ”du gillar ju våldsamt sex”. Debatten kring detta har blivit grovhuggen, frågan berör oss faktiskt inte så länge händelserna inte hamnar i rättssalen.

Det enda alla var positiva till att det behövs en statlig utredning om surrogatmödraskap.

Prenumerera på RSS - ulrika westerlund