Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Abortförespråkare polisanmäls för uppvigling

Damares Alves som vill att abortkliniker läggs ner och stoppas.

Trycket ökar mot abortkliniker i Brasilien, och nu vill religiösa krafter starta en undersökningskommitté i kongressen för att kartlägga aborter. Feminister som demonstrerar för abort har polisanmälts för uppvigling av brott.

Medan många länder går mot ett mer sekulärt styre har religiösa krafter fått allt mer inflytande i Brasiliens parlament. I höstas valdes 75 ledamöter in som är medlemmar av den så kallade ”evangeliska bänken”, en grupp för frikyrkliga parlamentariker, som går över alla partigränser. De är nu fler än någonsin, och samarbetar med den så kallade ”katolska bänken” i sitt motstånd mot bland annat abort och homosexuellas rättigheter.

– Vi måste göra något åt den här handeln med abort, säger som är rådgivare åt den evangeliska kongressledamoten Roberto de Lucena.

››Damares Alves tycker att man måste värna rätten att vara ”homofob”.‹‹

– I slutändan har det att göra med Brasiliens överlevnad. Varför tror du att västerlänningar är så intresserade av fri abort i Brasilien? Det är ju för att det inte ska födas barn, säger hon.

Jag sitter i hennes kontor och dricker juice efter en timmes lång gudstjänst med lovsång, lyfta händer och halleluja-rop i en plenisal i kongressen i huvudstaden Brasilia. En kongressledamot predikade över ett bibelord om att Gud ser människan redan i livmodern. Kanske är det därför som den ”evangeliska bänken” försöker införa en undersökningskommitté i kongressen, en så kallad CPI, för att kartlägga kliniker som genomför abort.

Abort dyrare och mer riskfyllt

På den feministiska organisationen CFEMEA (Centro Feminista de Estudos e Assessoria) menar man att det har blivit både dyrare och mer riskfyllt att få en abort genomförd i Brasilien under de senaste åren, som ett resultat av att allt fler abortkliniker har sökts upp och stängts ned.

– För ett par år sedan stängdes en abortklinik i Mato Grosso och polisen gick igenom klinikens register med 10 000 kvinnor. 2 000 av dem förekom i förundersökningen, säger Guacira de Oliveira, grundare av Cfemea.

Hon menar att en undersökningskommitté skulle leda till ännu fler polisanmälningar av kvinnor som har gjort abort.

– Det riskerar att bli som en medeltida inkvisition, säger de Olivieria.

Men Damares Alves menar att ingen av de evangeliska politikerna vill sätta dit kvinnorna.

– Vi förföljer inga kvinnor, vi vill undersöka dem som ligger bakom den här handeln med abort som ger massor av pengar, säger hon. För varje gång som det stängs någon illegal abortklinik idag öppnas en ny och vi måste få stopp på det.

Vill värna ”rätten att vara homofob”

Jag pratar med flera kongressledamöter och alla nämner abortmotståndet som en av de viktigaste frågorna. Guacira de Oliveira menar att det även har blivit svårare att uttrycka sin åsikt om abort.

– I São Paulo polisanmäldes gruppen ”Katoliker för rätten att bestämma” för uppvigling när de demonstrerade för abort, säger hon.

– Sånt har inte hänt tidigare, säger hon.

För närvarande arbetar den evangeliska bänken också för att hindra en lag om partnerskap att gå igenom. Damares Alves säger att man måste ”värna rätten att vara homofob” och säger att det gäller att gå igenom alla lagförslag noggrant, för ibland försöker regeringen smyga in lagar om ökade rättigheter där man minst kan ana det.

– En gång la regeringen in ett förslag om att skapa ett institut för homosexuellas rättigheter i en fiskerilag, säger hon.

– Vi upptäckte det bara några timmar innan lagen skulle röstas igenom, och kunde som tur var stoppa den.

Religion och politik har alltid varit tätt sammankopplat i Brasilien, men det som är nytt är ökningen av pingstvännerna och deras engagemang. Sociologen Saulo Baptista menar att man kan hitta likheter mellan deras politiska engagemang och den kristna högerns i USA.

– De är väldigt moralistiska, har många regler kring vad som är rätt och fel och har ett stort intresse av att det ska märkas i politiken, säger han.

Guacira de Oliveira på organisationen CFEMEA säger att det har gjort det allt svårare att arbeta med abortfrågan.

– Feminister har alltid arbetat rätt till sin sexualitet och sin kropp. Men under de senaste åren har vänstern som tidigare allierat sig med feminister, förhandlat med olika sektorer i kyrkorna. Nu hoppas vi bara att det inte blir värre.

Maria Pettersson


Läs mer

Läs mer på CFRMEAs webbplats (på portugisiska)
Pingstväckelse i Brasilien hindrar progressiv sexualpolitik (Ottar rapport december 2010)

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.