Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

”Det har blivit bättre”

Den amerikanske författaren David Levithan är på kort Sverigebesök med sin nya roman. Ottar fick ett samtal om böcker, sex och politik.

Du debuterade 2003, långt före ”it’s get better”-initiativet, och har sedan skrivit flera böcker med hbtq-tema. Så, har det blivit bättre?

– Jag tror det har blivit bättre de senaste tio åren, men det finns fortfarande saker som måste jobba med. Samtidigt är en av de mer intressanta sakerna hur mycket som har slagit in av det vi drömde om för tio år sedan.

Hur ser du på situationen internationellt för hbtq-personer?

– Det finns absolut en hel del att göra internationellt, vi är rätt lyckligt lottade både i Sverige och USA att vi är så pass progressiva i förhållande till resten av världen. Jag tror att förändring kommer komma på vissa ställen så småningom, medan det på vissa ställen kanske aldrig kommer att förändras.

Det förekommer en del samkönat sex i dina böcker, kan man använda litteratur som sexualundervisning?

– Jag tror att när litteratur är bra så kan du få den känslomässiga kontexten som du kanske inte får annars. Du kan hitta bilder eller videor av sex överallt på internet – litteraturen kan prata om hur det faktiskt känns. Men det är jätteviktigt med sexualundervisning i skolan för att säkerställa att ungdomar – både straighta och queers – vet vad de gör och vilka risker som finns.

Vi har just nu en svensk riksdagsledamot (Annelie Enochson, KD) som vill förbjuda en sexualupplysningsorganisationer som RFSU att gå ut i skolorna. Hur ser du som amerikan på den diskussionen?

– Det låter som något hämtat från USA. Det knyter an till den larviga idén, som motbevisats gång på gång, att om man inte pratar om något så finns det inte. Om du inte pratar om sex med ungdomar så kommer de inte ha sex, vilket är en löjlig tanke. Alla studier visar att detta inte leder till avhållsamhet utan till graviditeter och sjukdomar, eftersom ungdomarna inte har de kunskaper de behöver. Det bästa är att sätta det i perspektiv och ge ungdomar de verktyg de behöver för att kunna göra val.

Slutligen, vad ska du prata om ikväll?

– Vi kommer antagligen prata om min senaste bok ”Jag, En” som handlar om en person som vaknar upp i en ny kropp med nytt kön, kropp och identitet varje dag och vilka konsekvenser det får.

Text: Emil Åkerö

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.