Dyrköpta missfall, starka samveten och hatpolitikens Europa

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #1 2014.

PISKRAPP
Dyrköpta missfall
»Jag sa till dem att det är akut, att hon blöder. De frågade mig vem som ska betala.« Simona fick missfall i tredje månaden, och som EU-migrant har hon rätt till fri sjukvård i Sverige - om hon kan visa upp ett EU-försäkringskort. Men romer från Rumänien saknar inte sällan sådana kort, och då blir frågorna från vårdpersonalen tydligen om kronor och ören. 11 000 kronor, närmare bestämt. Ovärdigt, Sverige.
 
ORGASM
Starka samveten
I debatten om en barnmorska ska tillåtas vägra utföra vissa arbetsuppgifter av moralisk övertygelse går två sjuksköterskor som arbetar med sena aborter ut och säger »att hjälpa en kvinna att genomgå en abort är inte bara vilken arbetsuppgift som helst för oss. Det är ett privilegium« (Dagens Arena 11/2). Hjältar.
 
HUVUDVÄRK
Hatpolitikens Europa
I Spanien inskränker regeringen kvinnors rätt till makten över sin kropp. Och i Frankrike växer homofobin och nationalismen i en europeisk Tea Party-rörelse som massdemonstrerar för »traditionella familjevärden«. De är emot »regeringens konspiration« och »gay- och genuslobbyn« som de menar hjärntvättar barnen så att de glömmer att de är pojkar och flickor.
Ur nummer: 
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!