"Finns goda skäl att vara orolig"

... författare och journalist som ägnat flera år åt läget för aborträtten i Europa. I veckan kommer hennes bok "I det tysta - resor på Europas abortmarknad" ut på Bokförlaget Atlas.

Varför ville du skriva boken?
– Det finns en okunskap om hur det ser ut i Europa. Många känner till att det sker livsfarliga, illegala, aborter i utvecklingsländerna, men inte att det faktiskt råder abortförbud i vissa delar av Europa. De glöms bort, de här kvinnorna, som är många och går igenom så mycket som är plågsamt, kostsamt och förnedrande. Det ville jag berätta om.

Hur skulle du beskriva situationen för aborträtten i Europa?
– Den är uppenbart hotad, och det är särskilt de senaste tre-fyra åren som det har börjat ske saker. Det handlar både om politiska ledares retorik, om politiska förslag och om konkreta restriktioner, så det finns goda skäl att vara orolig.

Hur anser du att EU tar sig an den här frågan som det är nu?
– I Europaparlamentet finns det visserligen folk som driver på, men på den högre nivån i EU så görs ingenting. Jag tycker att de länder som stöder rätten till abort måste vara tydligare.Som enskilt land kan man ju lyfta frågan och se till att den diskuteras, trots att det faller utanför EU:s mandat att lagstifta om abort. 

Var det någon del i den journalistiska processen som var särskilt svår?

– Det är nästan omöjligt att prata med människor på Malta om abort, det är som att komma till en helt annan värld. Det var rätt obehagligt faktiskt.

Text: Kristina Lindquist 

 

Texten är publicerad i Ottar #3 2012Beställ numret här! 

Kom och lyssna! På Bok- och biblioteksmässan 26-29 september arrangerar RFSU och Ottar ett seminarium om aborträtten i Europa med Anna Dahlqvist, RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér, Alex Bengtsson från Expo och Katrina Bergehed från Amnesty. Läs mer här!

Ottar och RFSU:s hela program på Bokmässan här!

Ur nummer: 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!