Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Fler måste bli medvetna

Som chef för Socialstyrelsen var det Barbro Westerholm som tog bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet efter den berömda ockupationen av myndigheten av myndigheten 1979. Nu vill hon stoppa steriliseringskravet för transpersoner som vill byta kön.

Är det inte lite av ett fattigdomsbevis för svensk politik att det återigen krävs att du agerar för att få bort en lagstiftning som kränker hbt-personers mänskliga rättigheter?

– Nja, det finns en stor okunskap, och många i riksdagen förmår inte byta plats i tankarna med de människor det gäller. Vi behöver bli fler som är medvetna, och som kan driva hbt-frågor.

– Även frågan om moderskapspresumtion är oerhört viktig (den som inte är gravid i ett lesbiskt par räknas inte automatiskt som förälder idag, Ottars anmärkning). Jag har redan mejlat allianspartiers gruppledare i Socialutskottet om att det här är brådskande. Om det slutar med en gemensam motion, finns ju stor majoritet. Vi är sex partier som är för en lagändring.

När kommer transpersoner som vill att lagen ska erkänna deras könsidentitet att slippa sterilisering?

– Jag vågar inte säga ett datum, men vi kommer att ligga på i den här viktiga frågan.

Varifrån kommer ditt engagemang i hbt-frågor?

– Från det jag lärde mig under de två månader det tog att ta bort sjukdomsstämpeln för homosexualitet 1979. Den enorma diskriminering och de hatbrott hbt- personer utsattes och utsätts för.

Du är 78 år gammal, vilka gärningar är du mest stolt över?

– Politiskt är det partnerskapslagen och att det blev en utredning om destruktiva rörelser och sekter. Den förstnämnda ledde till riksdagsbeslut 1994, den sistnämnda har ingen regering vågat göra någonting åt.

Vad ser du som framtidens stora politiska utmaningar?

– Förutom hbt- frågorna är det äldres situation, att se äldre som personer och resurser i samhället.

Text: Anna Hellgren

Den här texten publicerades i Ottar #3 2011. Beställ numret här!

Fler artiklar